Vitamīniem bagāts galds: nedārgas rudens veltes veselībai 1
Pastāv uzskats, ka augļu un dārzeņu iekļaušana ēdienkartē rudenī un ziemā ir dārgs prieks. Lai lauztu šo stereotipu, nacionālais mazumtirgotājs ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā neaizmirst par pieciem vērtīgiem augļiem un dārzeņiem, kas ir ne tikai veselīgi, bet arī ļoti lēti.
Burkāni un ķirbji
„Lai arī abiem dārzeņiem ir atšķirīgs izmērs, tiem ir vairāk kopīga, nekā liekas,” stāsta J. Jansone. Abas rudens veltes nemaksā daudz, un abām ir līdzīga uzturvērtība, ko nosaka skaistā, rudenīgā oranžā krāsa.
Gan burkāni, gan ķirbji ir lielisks karotīnu avots — tā ir viela, kas mūsu organismā pārvēršas par A vitamīnu, un būtisks pamats normālai redzei.
Būtiski, ka abi dārzeņi nezaudē uzturvērtību pēc termiskās apstrādes, kā arī ir universālas izejvielas virtuvē — no tiem var gatavot gan salātus, gan pirmos, gan otros ēdienus, gan arī desertus!
Galviņkāposti
Uztura speciāliste iesaka — rudens ir īstais laiks pievērsties vietējām precēm! Galviņkāposti ir vieni no maciņam draudzīgākajiem Latvijas dārzeņiem, kam ir lieliska uzturvērtība.
Simts gramos kāpostu ir K vitamīna dienas deva, kas ir nepieciešama normālai asinsrecei un kaulu veselībai. Turklāt tie ir bagāti ar C vitamīnu, tāpēc vislabāk iekļaut ēdienkartē svaigus kāpostus, jo karstumā C vitamīns noārdās.
Rāceņi
Kurš gan nav dzirdējis par rāceņiem! Tomēr prakse liecina, ka daudzi šo dārzeni nekad nav garšojuši. „Rācenis ir labs antioksidantu un šķiedrvielu avots, kā arī bagāts ar C vitamīnu.
Krustziežu dzimtas dārzeņu vidū rācenim ir rekordliels glikozinolātu saturs, kas ir svarīgi, jo tās ir bioloģiski aktīvās vielas, kam piemīt pretsēnīšu, pretparazītu un antibakteriālās īpašības,” stāsta uztura speciāliste.
Bumbieri
Bumbieri ir īsta antioksidantu krātuvīte — šīs ķīmiskās vielas palīdz organismam tikt vaļā no brīvajiem radikāļiem, tādējādi aizsargājot šūnas no bojāšanas.
Nemaz nav nepieciešams meklēt eksotiskus brīnumaugļus, jo brīnumauglis bumbieris aug tepat.
Sasaldētas ogas
Rudenī un ziemā jebkuras sasaldētas ogas ir lētākas par svaigām. „Nedrīkst uzskatīt, ka sasaldētas ogas ir bezvērtīgas — tas ir mīts. Tās ir tikpat veselīgas, jo ražotāji ar īpašām sasaldēšanas tehnoloģijām sasaldē ogas uzreiz pēc novākšanas, saglabājot gandrīz visus vitamīnus, kas ir dāsni pārstāvēti ogās,” stāsta J. Jansone.