Vistas gaļas galertiņš – gan brokastīm, gan pusdienām uz darbu 0
Vistas galerts ir vieglāks, diētiskāks un maigāks nekā cūkgaļas vai liellopa gaļas galerts, turklāt vistas gaļa ātrāk izvārās.
Galertu vāra ar spārniņiem vai vistu nadziņiem, jo tajās ir recējošās vielas. Lai izceltu maigo garšu, vāroties buljonā pievieno sīpolu un burkānu, bet spēcīgas garšvielas tikai nomāks gaļas garšu.
Sastāvdaļas 6 porcijām – 4 lielas vistu kājas, 500 g vistu spārniņu vai nadziņu, liels sīpols, 2 burkāni, 20 g sausa želatīna, sāls un malti melnie pipari pēc garšas.
Pagatavošana.
Gaļu rūpīgi nomazgā, liek katliņā, pievieno notīrītus un nesagrieztus burkānus un sīpolu. Uzlej ūdeni, lai gaļai pa virsu būtu kādi 2–3 cm.
Gaļu vāra stundu – pusotru, regulāri nosmeļot putas. Kamēr gaļa vārās, aukstā ūdenī uzbriedina želatīnu, atstāj to uz stundu.
Pēc pusstundas no vārīšanās sākuma no katliņa izmakšķerē gatavos burkānus, lai tie neizjuktu.
Vārīšanas noslēgumā buljonam pievieno sāli pēc garšas. Izvārītā gaļa burtiski jūk laukā pa gabaliņiem. Gaļu izņem no katliņa un atdzesē. Gaļai noņem ādu un kaulus, gaļu sasmalcina sīkos gabaliņos (var pat samalt maļamajā mašīnā).
Vārītās gaļas buljonu nolej atsevišķā traukā, vēl karstam pievieno uzbriedināto želatīnu un izšķīdina to. Želatinu nedrīkst vārīt, tikai karsēt.
Trauciņā liek kārtu ar ripiņās sagrieztu burkānu. Vēl var pievienot konservētus zirnīšus un vārītas olas ripiņas. Virsū līdzeni saliek gaļu un pārlej ar buljonu. Sagatavoto galertu novieto vēsā vietā, lai sastingst.
Ideāla uzkoda pie brokastu maizītes vai līdzi uz darbu pusdienām.
Labu apetīti!