No maizes nav jābīstās! Izstādē “Riga Food” kliedēs mītus par maizi uzturā 0
Lai akcentētu maizes un īpaši, rudzu maizes labo iespaidu uz veselību, kā arī kopumā kliedētu mītus par maizi uzturā, pārtikas industrijas ” Riga Food 2019″ laikā tiks rīkotas dažādas aktivitātes un izglītojoši pasākumi..
Anita Pužule lauzīs stereotipus par maizi
Ceturtdien, 5. septembrī ekspozīcijā “Latvijas maize” fitnesa trenere Anita Pužule (attēlā)lauzīs stereotipus par maizes lietošanu ikdienā, vadot lekciju: “Dzīvot aktīvi, darīt to, kas patīk, neatsakoties no maizes ēšanas ikdienā!”
A. Pužule uzskata, ka esam iebiedēti ar maizes nozīmīgo lomu liekā svara esamībā. „Vidēji maizes šķēlei ir ap 90 kalorijām, kas ir samērā neliels cipars. Jāatceras, ka svarīgāk ir tas, ko tu liec uz maizes: bieza sviesta kārta, majonēze, ievārījums, medus, trekni sieri – tajos kaloriju ir krietni vairāk!” tā trenere.
Liene Sondore iedrošinās ēst maizi
Savukārt piektdien, 6. septembrī plkst.12 uz tikšanos Latvijas nacionālajā kopstendā aicina uztura speciāliste, trīs bērnu māmiņa Liene Sondore (attēlā), kura vadīs lekciju “Ēst vai neēst maizi!”.
Uztura speciāliste norāda, ka maizes ēdāji ir kļuvuši prasīgāki, ir arī daudzi mīti par maizes ēšanas veselīgumu, kas izriet no modernā dzīvesveida un uztura tendencēm.
„Mūsdienās ēdāji ir izvēlīgāki – kāds skaita kalorijas, cits pievienotos cukurus, vēl kāds skatās sāls daudzumu. Tomēr graudaugi vienmēr būs svarīga uztura piramīdas sastāvdaļas un, galvenais, salikto ogļhidrātu avots. Maizes šķēle sniedz organismam ogļhidrātus, olbaltumvielas, taukus, B grupas vitamīnus, kāliju, magniju, fosforu, dzelzi, šķiedrvielas, enerģiju un sāta sajūtu. Apsveicami, ka maizes ražotāji ieklausās pircēju vēlmēs, sadarbojas ar uztura speciālistiem, meklē mūsdienīgus papildinājumus maizes receptūrai, kas apmierina teju vai visu ēdāju gaumes,” uzsver Liene Sondore.
Anatolijs Danilāns par maizi diskutēs “mazliet citādi”
Sestdien, 7. septembrī, plkst 12 ekspozīcijā “Latvijas maize” viesosies Rīgas Stradiņa universitātes profesors, gastroenterologs, vairāku grāmatu autors Anatolijs Danilāns (attēlā), kas ar izstādes apmeklētājiem diskutēs “Mazliet citādi par maizi!”. “Ļoti vērtīga ir rupjmaizes garoziņa, kuru ir labi košļāt, lai palīdzētu izdalīties siekalām, – arī tās stiprina kuņģa un zarnu traktu no iekšienes, dziedē kuņģa čūlas un iekaisumus,” tā Danilāns.
Jau ziņots, ka Starptautiskā pārtikas, dzērienu, pārtikas pārstrādes, tehnoloģiju, iepakojuma, sabiedriskās ēdināšanas, viesnīcu un veikalu aprīkojuma un servisa izstāde “Riga Food 2019” notiks no 4. līdz 7. septembrim starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā.
Izstādē 4. septembrī paziņos arī labākos piena produktus un nosauks labākās maizes šķirnes, bet 5. septembrī plkst. 15 notiks Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta zināšanu kopienas “EIT Food” jaunuzņēmumu konkursa fināls.
Vairāk par izstādi lasiet šeit