Ziemassvētku siera kūka.
Ziemassvētku siera kūka.
Foto: no Elīnas Krišjānes Gustsones privātā arhīva.

Viss, kas vajadzīgs izciliem svētkiem: Ziemassvētku siera kūka 3

Elīna Krišjāne Gustsone laipni dalījusies ar pašas izmēģinātu Ziemassvētku siera kūkas recepti. Viņas smejas: “Viss, kas jums vajadzīgs šajos Ziemassvētkos, ir mana slavenā siera kūka!”.

Reklāma
Reklāma

Un, tā, kā to pagatavot?

Sastāvdaļas:

Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
Lasīt citas ziņas

• Klasiskie “Selgas” cepumi, tējas cepumi un “Digestive” – 100 grami
• “Laimas” apaļās piparkūkas un jebkuras citas piparkūkas – 150 grami
• Sviests – 80 grami
• Krēmsiers – 0,5 kg
• Cukurs – 140 grami
• Kukurūzas ciete – 8 grami
• Vaniļas ekstrakts – 1 tējkarote
• Skābais krējums – 175 ml
• Olas – 3 gab.
• Miziņa no apmēram trim mandarīniem
• Skābs ievārījums – piemēram, dzērveņu vai brūkleņu
• Dekorēšanai – ogas, cepumi, piparkūkas utt.

Ziemassvētku siera kūka.
Foto: no Elīnas Krišjānes Gustsones privātā arhīva.
CITI ŠOBRĪD LASA

Pagatavošana:

1. Nepieciešama apaļa kūku forma (20 cm diametrā), bet, ja kūku gribas lielāku, nevis augstāku, tad jāizmanto forma 24 cm diametrā.

2. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 150°C temperatūrai. Cepamo formu noklāj ar cepamo papīru. Formas maliņas no iekšpuses nosmērē ar sviestu.

3. Sasmalcina cepumus. Pievieno izkausētu sviestu. Rūpīgi visu samaisa un ber formā. Kārtīgi nopresē ar pirkstiem vai karoti. Pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī atdzesēties.

4. Lielā bļodā saputo krēmsieru līdz tas kļūst krēmīgs un viendabīgs. Pievieno cukuru, kukurūzas cieti, vaniļas ekstraktu. Iemaisa skābo krējumu. Masā iekuļ olas un beigās pievieno rīvētas mandarīnu miziņas.

5. Uz atdzesētās cepumu pamatnes liek pāris ēdamkarotes skābo ievārījumu. Piemēram, brūkleņu vai dzērveņu. Ja ir iespējams atrast veikalos, tad var mēģināt ar apelsīnu miziņu želeju. Pāri lej krēmsiera masu un liek cepties cepeškrāsnī aptuveni vienu stundu.

6. Kūku pēc cepšanas uzreiz nedrīkst ņemt ārā no cepeškrāsns. To jādara pakāpeniski! Kad cepeškrāsns izslēgta, sākumā durtiņas paver tikai tik daudz, lai durvju starpā varētu ielikt karoti. Pēc apmēram pusstundas cepeškrāsns durtiņas var pavērt vēl mazliet vairāk. Pēc stundas kūku var ņemt ārā no cepeškrāsns pilnībā atdzesēties. Un pēc tam kūkai vēl vismaz pāris stundas jādzesējas ledusskapī.

Reklāma
Reklāma

7. Kad kūka ir “nogatavojušies”, to izdekorē ar ogām, piparkūkām utt.

Citus Elīnas gatavotos gardumus var apskatīt socvietnē “Instagram” kontā @eliinakrisjane!

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.