Viss burciņās 0
Ik rudeni koknesiete Elga Grigāne ieradusi visu izaudzēto konservēt ziemai. Lūk, dažas no viņas pārbaudītajām un tradicionālajām receptēm!
Ātri sālītie gurķi
• Apmēram 1,5 kg gurķu,
• 2 – 3 ēdamkarotes sāls,
• pēc vajadzības: cukurs, ķiploki, dilles.
Nelieliem gurķīšiem nogriež galus un ieliek plastmasas maisiņā. Uzber sāli, cukuru, sagrieztas dilles un sasmalcinātas ķiploku daiviņas. Maisiņam aizsien galu un ieliek ledusskapī, ik pa brītiņam izņem un sakrata, lai gurķi ar garšvielām labāk savelkas. Pēc dažām stundām tie jau ir gatavi, izņem un sagriež šķēlītēs.
Ķirbju kompots ar cidonijām
• Ķirbis,
• cidonijas,
sīrupam:
• 1 l ūdens,
• 300 – 400 g cukura.
Ķirbi nomizo un sagriež gabaliņos, cidonijas sagriež šķēlītēs un liek burkās. Pārlej ar karstu sīrupu un liek sterilizēt. Aizvāko un uzglabā vēsumā.
Sakņu salāti
Ņem vienādās daļās (apmēram pa 2 kg) sīpolus, papriku, tomātus un kabačus. Visus sagriež un liek katlā, pēc garšas pieber sāli un cukuru. Nedaudz pavāra. Tad liek tīrās izkarsētās burkās un aizvalcē vāciņus.
Tomāti želejā
• Tomāti,
• sīpoli,
• želatīns,
• pēc vajadzības: dilles, pipari, lauru lapas.
marinādei:
• 1 l ūdens,
• 2 ēdamkarotes cukura,
• 1 ēdamkarote sāls,
• 2 ēdamkarotes etiķa esences,
Burkā ieber želatīnu (1 ēdamkarote uz 0, 5 l burciņu) un aplej ar karstu ūdeni. Tad liek lauru lapas, dilles, piparus un kārtām tomātu un sīpolu ripiņas. Pārlej ar karstu marinādi. Pēc tam burkas karsē apmēram 15 minūtes. Izņem un nedaudz paripina pa galdu, lai želatīns labāk sajaucas ar marinādi.