Foto: Fotolia

Vispirms sula, pēc tam kūka. Garda biezummaize no ķirbju izspaidām 0

Rudenī allaž ienākas kāds ķirbis, radu vai kaimiņu uzdāvināts. Tad spiežu sulu – ķirbis, burkāni un āboli, reizēm arī biete vai bumbieris. Daļu izspaidu ielieku atpakaļ sulā, lai labuma vairāk. Atlikušo noglabāju saldētavā. Zinu, ka no biezumiem var cept plācenīšus, bet man sagribējās kaut ko dižāku. Izcepu kūku, ko nosaucu par biezummaizi.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Skorpions – 19. novembris, Strēlnieks – 24. jūlijs: laimīgākā diena 2025. gadā katrai zodiaka zīmei
TV24
“No tautas tāpēc šogad noslauks pēdējo kapeiku!” Izrādās, ka valdības budžetā ierakstīts – “Latvenergo” jāiemaksā vismaz 200 miljoni eiro nodokļos
Receptes
Jāmeklē, dārgi, nav laika? 15 produkti, ko turēt pa rokai, lai atvieglotu veselīgu ēšanu visas nedēļas garumā
Lasīt citas ziņas

Recepte ir pielāgota. Oriģinālajā liek rīvētus ābolus, es tos aizvietoju ar vērtīgajiem biezumiem. Izspaidas gan tik daudz nelieku (receptē minēts 1 kg ābolu), bet kūka tāpat iznāk bieza.

Vispirms gatavoju pamatni: bļodā lieku 200 g miltu, 50 g cukura un šķipsnu sāls, iesitu nelielu olu un iegriežu 100 g sviesta. Vēl tikai kādu tējkaroti auksta ūdens un tad jau jaucu mīklu. Tā iznāk visai valgana. Ielieku ledusskapī vismaz uz 15 minūtēm, lai savelkas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Izspaidām piemetu pāris ēdamkarošu cukura, 2 olas un 2 karotes skābā krējuma (ja krējuma nav, var iztikt). Sajaucu viendabīgu masu – tā būs kūkas virsiņa.

Izņemu no aukstuma mīklu, lieku uz plāts, kurā ieklāts cepampapīrs, un izspaidu plānu, vēl sadurstu ar dakšiņu. Cepu 200 grādos 10 minūtes.

Izņemu plāti no krāsns, pamatnei pārlieku pildījuma masu, nolīdzinu. Vēl pārziežu ar košu ievārījumu vai biezsulu, jo izspaidu biezumi ir visai neizteiksmīgā krāsā. Var pārlikt ar sviesta piciņām. Cepu 40 minūtes. Biezummaize labāk garšo atdzisusi.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.