Vispirms sula, pēc tam kūka. Garda biezummaize no ķirbju izspaidām 0
Rudenī allaž ienākas kāds ķirbis, radu vai kaimiņu uzdāvināts. Tad spiežu sulu – ķirbis, burkāni un āboli, reizēm arī biete vai bumbieris. Daļu izspaidu ielieku atpakaļ sulā, lai labuma vairāk. Atlikušo noglabāju saldētavā. Zinu, ka no biezumiem var cept plācenīšus, bet man sagribējās kaut ko dižāku. Izcepu kūku, ko nosaucu par biezummaizi.
Recepte ir pielāgota. Oriģinālajā liek rīvētus ābolus, es tos aizvietoju ar vērtīgajiem biezumiem. Izspaidas gan tik daudz nelieku (receptē minēts 1 kg ābolu), bet kūka tāpat iznāk bieza.
Vispirms gatavoju pamatni: bļodā lieku 200 g miltu, 50 g cukura un šķipsnu sāls, iesitu nelielu olu un iegriežu 100 g sviesta. Vēl tikai kādu tējkaroti auksta ūdens un tad jau jaucu mīklu. Tā iznāk visai valgana. Ielieku ledusskapī vismaz uz 15 minūtēm, lai savelkas.
Izspaidām piemetu pāris ēdamkarošu cukura, 2 olas un 2 karotes skābā krējuma (ja krējuma nav, var iztikt). Sajaucu viendabīgu masu – tā būs kūkas virsiņa.
Izņemu no aukstuma mīklu, lieku uz plāts, kurā ieklāts cepampapīrs, un izspaidu plānu, vēl sadurstu ar dakšiņu. Cepu 200 grādos 10 minūtes.
Izņemu plāti no krāsns, pamatnei pārlieku pildījuma masu, nolīdzinu. Vēl pārziežu ar košu ievārījumu vai biezsulu, jo izspaidu biezumi ir visai neizteiksmīgā krāsā. Var pārlikt ar sviesta piciņām. Cepu 40 minūtes. Biezummaize labāk garšo atdzisusi.