Visizplatītākās kļūdas, gatavojot makaronus 0
Reti, kuram negaršo makaroni. Tas ir ātri pagatavojams un izcili gards ēdiens, ko papildināt ar iemīļotājām sastāvdaļām. Taču izrādās, gatavojot makaronus, daudzi mēdz pieļaut diezgan nelāgas kļūdas.
Lēti makaroni
Nemēģiniet ietaupīt naudu, pērkot pavisam lētus makaronus. Nereti lētākie makaroni ir zemākas kvalitātes, un tas atsaucas arī uz garšu un struktūru.
Verdošs ūdens
Daudziem nav pacietības gaidīt, līdz ūdens pilnībā uzvārās, pirms ievietot makaronus katlā. Neberiet visu makaronu paku ūdenī, tiklīdz ūdens virsma sāk nedaudz burbuļot. Pagaidiet apmēram pusminūti pēc tam, kad ūdens sāk kārtīgi vārīties, un tikai tad pievienojiet tam makaronus.
Pārāk maz sāls
Ieteicams makaronu ūdenim pievienot 10 gramus sāls uz katru litru ūdens. Ja pievienosit pārāk maz sāls, makaroni garšos pārlieku maigi, pat pliekani. Makaronu ūdenim jābūt aptuveni tikpat sāļam, kā zupas buljonam.
Par maz ūdens
Pārliecinieties, vai esat uzvārījis pietiekami daudz ūdens, lai tajā vārītu makaronus. Makaroniem vajadzīga telpa, lai tie varētu kārtīgi un vienmērīgi izvārīties.
Makaronu skalošana
Lielākā kļūda ir tūlīt pēc izvārīšanas, makaronus noskalot. Ciete, kas paliek uz makaroniem pēc to viršanas, padarīs jebkuru pievienoto, mērci vienmērīgu un samtaini bagātīgu. Ja makaronus noskalo, tie nevienmērīgi sajaucas ar mērci un ir ūdeņaini, pliekani.
Nepareiza gatavošana
Viena no vissvarīgākajām lietām, gatavojot makaronus, ir pārliecināties, ka tie ir izvārīti “al dente” – viducītī ir vēl nedaudz cieti. Izplatīta tendence ir makaronus pārvārīt.
Ja tos vāra ilgāk nekā norādīts, tie saķep un kļūst par nebaudāmu mīklas pikuci. Makaroni daudz labāk garšo, ja vēl ir mazliet „ar kraukšķi”. Parasti uz iepakojuma norādīts vēlamais pastas vārīšanas laiks.
Vārīšanas mērce kopā ar makaroniem
Nav pareizi, gatavot mērci, kopā ar makaroniem. Citādāk tos ir risks pārvārīt. Vislabāk ir makaronus nokāst „al dente” stadijā, un tad tiem pievienot jau gatavu mērci, kuru pakarsē maksimums 30 sekundes un noņem no uguns.