Kā ar ogām un augļiem stiprināt imunitāti. Iesaka Vija Eniņa 0
Vīrusu laikā vēlos stiprināt imunitāti, taču nevēlos pirkt “ķīmiju” aptiekās. Kādus augļus patlaban labāk izvēlēties – žavētos, saldētos vai svaigos? Kuros visvairāk saglabājušies vitamīni un citas labas vielas? Gita Līvānos
“Vislabāk organismam var palīdzēt, veselīgus ēšanas ieradumus padarot par dzīvesveidu. Lai tagad organisma imunitāte būtu spēcīgāka, tam bija vēlams palīdzēt jau labu laiku iepriekš,” skaidro farmācijas doktore Vija Eniņa. Piemēram, imunitāti neglābs katru dienu apēsts kilograms mandarīnu. Ja ārsts uzskata, ka cilvēkam kādu iemeslu dēļ vēlams lietot vitamīnus, tas būtu jādara. Taču tas nevar aizvietot veselīgu uzturu, kura sastāvā ir arī dažādi augļi.
Pamatnoteikums augļu lietošanai – visu ar mēru un jo dažādāk, jo labāk.
Svaigs produkts ir labākais
Kā pašus labākos ieteicams ēst svaigus augļus. Daudzi bīstas no ķīmijas, ar ko tie apstrādāti, taču tajos ir arī labums: vitamīni, minerālvielas, šķiedrvielas, no kuriem nedrīkst atteikties. Pirms lietošanas augļus nomazgā karstā ūdenī, nomizo. Lai visi ģimenes locekļi varētu baudīt augļu dažādību, ieteicams gatavot salātus. Piemēram, katram trauciņā ielikt pa ceturtdaļai ābola, kivi, banāna, apelsīna, mazliet granāta graudiņu, melones vai hurmas šķēlīti. Tādu porciju apēdīs arī sliņķi, kas augļus ēd maz.
Gardie eksoti stiprinās veselību un mazinās kāri pēc neveselīgākiem saldumiem. Vasarā, protams, vislabāk šādi pasniegt vietējos augļus un ogas.
Svaigos augļos aktīvo vielu komplekss ir organismam visvieglāk uzņemamā formā.
Saldētās ogas saglabā vitamīnus
Daudz vērtīgā saglabājas arī saldētajās ogās. Vislabāk, ja saldētavā ir krājumi no pašu dārza vai meža, taču labi ir arī veikalos nopērkamie. Jāņem vērā, ka tie saldēšanai sagatavoti tieši tajā brīdī, kad bijuši pilngatavībā, īsi pēc novākšanas. Tiem izpalicis garais nogatavināšanās laiks, ceļojot no tālām zemēm, un apstrāde, kas paildzina augļa dzīvi veikala plauktā.
Saldētās ogas ir laba piedeva brokastu putrām un jogurtiem, kefīram. Vienai porcijai pievieno karoti vai divas ogu. Šāda piedeva noteikti būs veselīgāka un gardāka nekā tās pašas ogas, kas savārītas ievārījumā ar lielu cukura daudzumu.
Lai noteiktu, vai veikalā ogas paciņā kvalitatīvas, to aptausta. Pareizi saldētam produktam jābūt irdenam, ogām atsevišķām un birstošām.
Žāvētos ēd kā našķus
Arī žāvētie augļi un ogas ir vērtīgi, sevišķi ziemā, kad vietējo augļu nav. Lieliski našķi ir pašu žāvētie āboli no sava dārza. Tos var ēst gandrīz bez ierobežojumiem, jo vietējos ābolos nav tik augsts cukura saturs kā siltzemju ogās un augļos (vīnogas, aprikozes, plūmes u.c.), kurus izmanto žāvēšanai. Tiem cukuru un cukura sīrupu pievieno vēl papildus, lai produkts iegūtu jauku spīdumu. Sausie augļi noteikti jāmazgā, pirms lietošanas vēlams izmērcēt. Pašu žāvētos ābolus var grauzt arī tāpat.
Arī sausos augļus ērti pievienot putrām, jogurtiem. Princips tas pats – no visa kā pa druskai, lai būtu daudzveidība. Porcijā liek, piemēram, dažas rozīnes, gabaliņos sagrieztas pāris plūmes, aprikozes vai ābolu šķēlītes. Plūmes, aprikozes un āboli papildus dos vajadzīgās šķiedrvielas. Ogās šķiedrvielu maz, taču ir vitamīni, minerālvielas, karotīns un citi labumi.
Der atcerēties, ka sukādēs ir ļoti daudz cukura. Tās vairāk der kā našķis, ne vitamīnu avots. Protams, tā ir laba alternatīva dažādiem citiem kārumiem (lielražotāju gatavotām konfektēm, cepumiem).
Populāri ir sauso augļu un riekstu maisījumi. Sauja maisījuma nenodarīs lielu ļaunumu slaidajai līnijai, sevišķi, ja ir pietiekami daudz kustību un fiziskās slodzes. Taču tos nedrīkst lietot kā našķi, sēžot pie televizora vai datora, kad zūd sāta sajūta. Maisījumā kaloriju ir daudz, tas ir “stiprs”. Vakariņu porcijai pietiks ar desmit riekstiem.
UZZIŅA
Organismam neko nevajag uzreiz un daudz. Svarīga mērenība un pēc iespējas lielāka daudzveidība. Ja būs, no kā, organisms pats saražos visu nepieciešamo.