Visgardākie marinētie tomāti – ziemā neizjūk. Receptē ir kāda viltība 5
Bagātīga tomātu raža siltumnīcā ir katra dārzkopja prieks. Kādēļ gan neizmēģināt iekonservēt vasaras garšu un smaržu? Pamēģināsim tomātus marinēt, pēc tam ziemā priecājoties par neparastajām garšas niansēm. Recepšu ir daudz, taču šajā receptē atklāsim dažas viltības, kas ļaus iegūt brīnišķīgu galarezultātu.
Receptes “rozīnīte” – etiķis marinādei jāpievieno tikai nedaudz (tā garša gandrīz nav jūtama), nelielos daudzumos jāpievieno arī augu eļļa. Tomāti sanāks ļoti maigi, marināde – aromātiska, jo etiķis nebūs nomācis garšvielu daudzveidību un aromātu. Šādi marinēti tomāti labi saglabā savu formu, neizšķīst.
Sastāvdaļas trīslitru burkai
2 kg tomātu
1 ēdamkarote 9% etiķa
1 ēdamkarote augu eļļas
6 ēdamkarotes cukura
2 ēdamkarotes sāls
Diļļu “lietussardziņš”
Mārrutka lapa
5–7 ķiploka daiviņas
Pētersīļi
Daži melno piparu graudi
Lauru lapas
Pagatavošana.
Izmazgātai un sterilizētai burkai apakšā liek diļļu galviņu un mārrutku lapu. Tomātus rūpīgi nomazgā un atbrīvo kātiņa, tad rūpīgi piepilda burku. Kopā ar tomātiem burkā liek ķiploku daiviņas, pētersīļu zariņu. Tomātiem “piestāv” arī estragons, upeņu un ķiršu lapas, sarkanie pipari un citas garšvielas pēc jūsu ieskatiem.
Marinādes pagatavošana
Trīslitru burkai būs nepieciešams 1,2 litri marinādes. Ņem šādu daudzumu ūdens un pievieno 6 ēdamkarotes cukura, 2 ēdamkarotes sāls, lauru lapu, piparus (5–7 graudus). Marinādi uzkarsē līdz temperatūrai, kad tā sāk gandrīz vārīties, tad ļauj tai atdzist. Tomātus, lai tie nepārsprāgtu un saglabātu nevainojamu izskatu, aplej ar siltu, nevis karstu marinādi. Burkā ielej arī 1 ēdamkaroti augu eļļas un vienu ēdamkaroti 9% etiķa. Tad burku piepilda ar marinādi līdz pašai augšai. Tad burkas liek ūdens peldē un pasterizē 15–20 minūtes. Pēc tam silti sasedz un atstāj ietītas segā aptuveni diennakti. Lai labi garšo!