Foto – Shutterstock

4. Greizsirdības sajūta ir pazīstama mums visiem 5

Tā ir dabiska sajūta, jo ikviens grib būt vienīgais… Un lūk, kā mēs tiekam galā ar šo sajūtu, ir personības brieduma rādītājs.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
5 datumi, kuros dzimst vislielākie egoisti
Kokteilis
Nedēļas nogale četrām zodiaka zīmēm sola lielas problēmas. Kuras ir tās, kam jāuzmanās! 3
Krimināls
“Lizuma pagastā 19.septembra rīts iesākās traģiski…” Skolas direktore līdzjūtības runā piemin māsu un brāli, kuri gāja bojā traģiskajā autoavārijā 17
Lasīt citas ziņas

Greizsirdība var būt postoša gan cilvēkam, gan attiecībām. Greizsirdība apvieno virkni jūtu un emociju: bailes, dusmas, mīlestība, nemiers, aizvainojums…

Kādas ir greizsirdības saknes? Kas to baro? Tātad aiz greizsirdības var slēpties:
1. Projekcija – tā ir neapzināta tendence piedēvēt citiem (šajā gadījumā partnerim) savas nepieņemamās, neapzinātās, sevī nepatīkamās jūtas, domas, vēlmes, vajadzības, uzvedības modeļus. Vienkārši un skarbi sakot, – aiz greizsirdības var slēpties tava vēlme piekrāpt partneri.
2. Vēlme emocionāli saplūst ar partneri (nav “tu” un “es”, “mana telpa” – “tava telpa”, “mana dzīve” – “tava dzīve”, bet tikai kopējais “mēs”). Šāds cilvēks nejūtas esošs bez partnera, kā zīdainis nejūtas pastāvošs bez mātes.
3. Vēlme kontrolēt savu partneri (kāpēc, kas baro šo vēlmi? – te ir darbs psihologam).
4. Greizsirdību var attīstīt pašapziņas problēmas, īpaši zems pašvērtējums, sevis apšaubīšana.
5. Un vienmēr aiz greizsirdības ir stāsts par pieaugšanu (bailes, ka māte atstās, pametīs, konkurence ar brāļiem/māsām par vecāku uzmanību u.tml.).

CITI ŠOBRĪD LASA

Interesanta likumsakarība. Jo vairāk mokies ar greizsirdību, jo vairāk izpaud to partnerim, jo vairāk kontrolē viņa dzīvi, uzvedību, rīcību, jo lielāka iespēja, ka tevi piekrāps. Pirmkārt, tāpēc, ka pastāv tāda parādība kā pašrealizējošais pareģojums (prognoze, kas tieši vai netieši ietekmē realitāti tādā veidā, ka rezultātā piepildās). Kad greizsirdība ir spēcīga, sāpīga, nogurdinoša sajūta, greizsirdīgais pats var apzināti vai neapzināti virzīt partneri piekrāpt viņu, jo pēc nodevības fakta, viņš (greizsirdīgais), lai cik paradoksāli tas izklausītos, sajutīs atvieglojumu – vairs nav jācieš bailes, jābaidās no krāpšanas, nodevības, noraidījuma (pēc principa “labāk šausmīgas beigas, nekā bezgalīgas šausmas”).

Un, otrkārt, tāpēc, ka tad, kad mēģini kontrolēt partnera dzīvi un rīcību, tu uzņemies daļēju atbildību par viņa rīcību un uzvedību, tāpat par viņa morāli un uzticību.
Ieteikums – noteikti jūsu pārim ir kopīga telpa (iemīļotas nodarbes, kopējas intereses), kuras neietekmē greizsirdība. Paplašiniet šo telpu, saistiet to ar citiem dzīves aspektiem. Protams, var konsultēties ar profesionālu psihologu.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.