Virtuves dēlīši – kurš labāks, kurš izturīgāks. Pētām un salīdzinām dažādus modeļus 0
Labam virtuves dēlītim jābūt katrā virtuvē. Un ne vienam vien! Kā izvēlēties tādu, kas kalpotu iespējami ilgāk?
Izvēle ir liela, jo tiek piedāvāti dažāda biezuma un izturības virtuves dēlīši no stikla, plastmasas, granīta, īpaši apstrādāta koka. Vienubrīd šķita, ka plastmasas dēlīši pilnībā izkonkurējuši savus koka brāļus, tomēr laika gaitā pierādījies, ka iegriezumu pēdas paliek uz abiem un baktērijas, ja dēlītis netiek labi nomazgāts, arīdzan gana naski vairojas. Šoreiz eksperimentā mēģinājām pārbaudīt, kuri dēlīši, regulāri tos lietojot, saglabā savu sākotnējo izskatu pēc iespējas ilgāk, neuzsūc smaržas un ir lietošanā ērti.
Biezi un plāni plastmasas dēlīši
Tieši šie dēlīši ievērojami atšķiras gan kvalitātes, gan nodilumizturības ziņā. Pieejamas tik dažādas krāsas, izmēri un cenas, ka viegli apjukt. Lai gan par plastmasu saka, ka tajā nevairojas baktērijas, ja dēlītis ir nodilis un netiek rūpīgi nomazgāts un izžāvēts, arī tas mēdz sasmakt, jo rievās iemitinās mikroorganismi.
Vislētākie ir plānie – pāris milimetru biezie – dēlīši, kuri ātri vien nodilst, ja uz tiem griež cietas lietas, piemēram, ķirbi ar biezu mizu. Savukārt, ja izmanto zaļumu smalcināšanai, kalpo ilgāk.
Jāuzmanās no virtuves dēlīšiem, kas izgatavoti no vairākām daļām. Tiem abās virspusēs ir salīdzinoši plāns plastmasas materiāls, malas ar paaugstinājumu un vidū cits materiāls. Siltuma ietekmē šī plānā plastmasa deformējas, veidojot viļņus. Tā ir mīksta un ātri nodilst no naža iegriezumiem. Cena draudzīga: 4–5 eiro, bet jāmaina ik pēc pāris mēnešiem.
Visdārgākie ir profesionālie plastmasas virtuves dēlīši, tie ir biezi, izgatavoti no blīvas plastmasas, pieejami arī lielu izmēru. Šādi dēlīši ir stabilāki, jo smagi, virsējā kārta nodilst lēnām, tāpēc ir ilgmūžīgāki. Tie nopērkami specializētajos veikalos bāriem un restorāniem (“Gemoss”, “Arkolat” u.c.) un maksā 15–25 eiro. Ieguldījums ir tā vērts, jo dēlīši kalpo ilgi, ir viegli tīrāmi.
Koks – vai tiešām nekonkurē?
Patiesībā velti tiek noniecināts koka dēlītis, jo tas, uzsūcot smakas, iekrāsojas, ātri nolietojas, kā arī naža iegriezuma vietās savairojoties baktērijas. Koka dēlīši ir ļoti dažādi, daudz kas atkarīgs, no kāda koka darināti, kā apstrādāti un pēc tam lietoti un kopti. Kā atzina kokamatnieks Jānis Rozenbergs, izturīgi koka dēlīši iznāk no oša, ozola, kļavas, gobas, akācijas un augļu kokiem (ja salīdzina Latvijas koksnes). Svarīgs faktors – kā izgatavots dēlis. To var zāģēt, sākot no baļķa sāniem, un tad to sauc par tangensiālu šķiedru, vai pa rādiusu, tad šķiedra ir radiāla. – Radiālas šķiedras koksne var būt nodilumizturīgāka par tangensiālu, jo koksnēm, kam ir izteikta atšķirība starp ziemas un vasaras šķiedru, tangensiālā griezumā var plašāk atklāties mīkstās šķiedras, – skaidro Jānis Rozenbergs. Savukārt bērzam un dižskābardim šāda efekta nebūs, jo tiem koksne ir viendabīga.
Lielveikalos bieži var iegādāties koka dēlīšus, kas nav apstrādāti, vien skaisti nopulēti. Tādi ātri iekrāsojas, ja griež zaļumus un augļus, kā arī mitruma ietekmē piebriest. Kokamatnieks iesaka uzlabot šo dēlīšu virsmu, apstrādājot ar siltu lineļļu. Tai jāļauj iesūkties un tad jānoslauka pārpalikums. Sevi cienoši meistari nelaiž tautās neapstrādātu preci, tāpēc gadatirgos parasti var nopirkt kvalitatīvus dēlīšus, turklāt var izvēlēties, kā izkārtota šķiedra, no kāda koka darināti. Ir firmas, kas piedāvā virtuves dēlīšus ar antibakteriālu pārklājumu, kas samazina baktēriju un pelējuma veidošanos, līdz ar to materiāls ir tīrāks ilgāku laiku.
Koka dēlīšiem jāpievērš papildu uzmanība – tos pēc mazgāšanas nevar nolikt trauku žāvētājā un aizmirst, jo pamatne nedrīkst palikt mitra. Piemērotākais veids koka dēlīšu glabāšanai ir pakārt tos aiz roktura vai izurbtā cauruma. Dēlīša mūžu var pagarināt, ja 1–2 reizes mēnesī to pēc mazgāšanas un nožāvēšanas iesmērē ar augu eļļu.
Stikls – arī kapāšanai?
Neviens virtuves dēlītis neizskatās tik eleganti, atsvaidzinoši un skaisti kā apgleznots stikls. Pat koka dēlītis ar lāzergravējumu nevar sacensties. Rūdīta stikla dēlīši ir interjera priekšmets, uz tiem lielākoties atainotas skaistas fotogrāfijas ar augļiem un dārzeņiem, ūdens šļakatām vai rasas lāsītēm.
Ir viedoklis, ka tie notrulina nažus. Iespējams, vajadzētu precizēt, kādas ir prasības pret naža asumu, izturību un kvalitāti. Kādu laiku ar parastu virtuves nazi griežot produktus uz stikla dēlīša, nekonstatēju ātru notrulināšanos. Savukārt izmēģinot meistara gatavotu, kalēja kaltu tērauda nazi, uzreiz var pamanīt, ka stikls ātri noplacina asmens šķautnīti. Secinājums – kvalitatīvu asu nazi ātri sabojā, bet viduvējam, kas tāpat nav ideāls, to nejūt.
Kvalitatīvi rūdīti stikla dēlīši ir izturīgi pret karstumu, viegli kopjami, smagi, tāpēc labi turas uz darba virsmas, diemžēl ne triecienizturīgi. Uz tiem var griezt cietus produktus. Bet, ja produkti jākapā, tad viss atkarīgs, cik sparīgi to dara. Izvēloties veikalā, jāraugās, vai dēlītis paredzēts griešanai vai tikai servēšanai (ja stikls ir plāns un nav norūdīts, mūžs tādam izstrādājumam, aktīvi noslogojot, būs īss). Kad nazis saskaras pa stikla virsmu, ir īpatnēja, čīkstoša skaņa, daudzi saka – iet cauri kaulam, un uzmetas zosāda. Ir cilvēki, kas pie tās nevar pierast.
Visilgāk kalpo granīts
Vishigiēniskākais un izturīgākais ir virtuves dēlītis no granīta. Tas stabili turas uz darba virsmas un saglabās nevainojamu izskatu arī pēc gada intensīvas lietošanas. Pateicoties blīvajai struktūrai, šie dēlīši neuzsūc mitrumu un aromātus, tos viegli kopt, nomazgājot ar siltu ūdeni. Ja grieztas zivis, sīpoli vai ķiploki, tad gan nepieciešams trauku mazgāšanas līdzeklis. Mīnuss tāds pats kā stikla dēlīšiem – bieži jāasina naža asmens, jo ātri notrulinās. Cenas – sākot no 25 eiro.
UZZIŅA
• Ja dēlītī ir daudz plaisu, tās ir dziļas, tādu labāk nomainīt, jo tieši plaisās mīt dažādas baktērijas.
• Šāda veida stikla un koka izstrādājumus nav ieteicams likt trauku mazgājamajā mašīnā.
• Ik pa laikam dēlīti ieteicams nomazgāt ar verdošu ūdeni un ziepēm, dezinficējot to.
• No pārtikas drošības viedokļa neiesaka uz viena dēlīša griezt svaigus un termiski apstrādātus produktus.
SVARĪGI
Katrā virtuvē ieteicams turēt vismaz trīs četrus dēlīšus: vienu maizei un sieram, otru dārzeņiem un augļiem, bet trešais un ceturtais domāts gaļai un zivīm.