Lolot idejas klusumā 1
Man patīk istabas augi. Māku izaudzēt triju veidu puķes – orhidejas, monsteras un pelargonijas, un tās arī aug kā pļava.
Dzīvojam pusceļā starp Rīgu un Ropažiem, šeit ir ļoti skaisti meži. Man patīk braukt ar divriteni pa apkārtnes ceļiem. Tīk blandīties pa mežu, ložņāt un pētīt. Vākt ārstniecības augus, lasīt ogas un sēnes. Pavasarī ar meitu ejam kreimenēs. Neplūcam, bet skatāmies, cik tās skaistas un trauslas.
Bet vispār esmu mājās sēdētāja. Varu nedēļām nekur neiet un justies labi. Kaut ko pētīt, lasīt, domāt. Katra diena ir piepildīta, interesanta. Man ir vajadzīga šāda drūzmēšanās ar sevi, tā es sakārtojos un atjaunojos. Lai ir nesteidzīgs laiks un ritms, klusums.
Ja man dzīvē kaut kas izdevies, tas noticis tieši tad, ja pieticis laika panēsāties ar šo ideju. Ļaut tai pavārīties pa zemapziņu, izauklēt, izlolot.
Atklāt garšvielu pasauli
Kad veģetārās kulinārijas kursos stāstu par garšvielām, daudzi brīnās, kā to visu iemācos. Smejos, ka teorētiski to apgūt būtu grūti. Man bija citādi – sajutu, kā garšvielas smaržo, kā sadarbojas, kā uzvedas ēdienā.
Nesen pagaršoju Taizemes ingveru galangalu. Šīs saknītes garša atšķiras no mums zināmā ingvera. Tajā jūtams mārrutks, pipars, piparmētra un ķiploks. Taču, ja nāktos raksturot galangala garšu, varētu vienīgi pateikt – prosto ofigenno!
Nesen lielveikalā ieraudzīju maniokas sakni un nopriecājos, ka tagad to var nopirkt arī pie mums. Vairākums latviešu gan ir diezgan konservatīvi: ja nepazīst, labāk nemēģina. Es – tieši pretēji, visu lieku lietā eksperimentos!
Esmu pieredzējusi gatavotāja, tomēr ne viss uzreiz izdodas. Kad mācījos cept vegānu kūkas, vismaz 15 biskvītu nonāca atkritumos. Dažs bija jāizlej, cits jāizber, vēl kāds piedega… Toties, kad izeju cauri visam procesam, skaidri zinu, ko drīkst darīt un kā labāk nerīkoties.