Valensijas galvaspilsētas šarms 0
Valensija ir Spānijas trešā lielākā pilsēta un Vidusjūras vēsturiskā osta. Tajā ir metro un labi organizēts sabiedriskais transports.
Pilsētu veido vecpilsēta, gotikas, renesanses un jūgendstila arhitektūras pieminekļi un pat veseli kvartāli, karaliskā osta, pirmās formulas posms pie ostas, piejūras promenāde, apelsīnu koki, kuros redzami reizē gan ziedi, gan augļi, palmas un 300 – 400 metrus plata pludmale.
Vecpilsēta ir kompakta. No ziemeļu vārtiem (Torres de Serranos) līdz pat rātslaukumam (Plaza del Ayuntamiento) vecpilsētas laukumi kā krelles ir savērti uz mazām, tos savienojošām ieliņām, kuru malās aug apelsīnu koki un palmas. Tirdzniecības laukumā (Plaza Mercado) atrodas divas svarīgas ēkas – zīda birža un Centrāltirgus.
Zīda birža ir UNESCO pasaules kultūras mantojuma objekts. Tā atgādina viduslaiku pili. Šis civilās gotikas šedevrs būvēts 15. gadsimtā, Valensijas karalistes zelta laikmetā. No 15. līdz 16. gadsimtam zīda biržas atspoguļoja pilsētu varenību un bagātību. Mūsdienās Valensijas zīda birža ir muzejs. Tirdzniecības zāles iekšpusē griestus balsta valdzinošas spirālveida kolonnas.
Pretī zīda biržai atrodas ne mazāk iespaidīga Centrāltirgus modernisma stilā celta ēka ar dzelzs, keramikas un stikla kupolu. Tas ir viens no vislielākajiem svaigo produktu tirgiem Eiropā.
Šoreiz mūs pavada cits Valensijas tūrisma departamenta darbinieks, Manuēls. Ielūdzu viņu apmeklēt Rīgas Centrāltirgu, kas noteikti ir daudz lielāks Eiropas svaigo produktu tirgus (72 300 kvadrātmetri pret Valensijas tirgus 8000 kvadrātmetriem). Protams, Spānijas produkti ir citādāki, tur bagātīgi pārstāvēti slavenie spāņu šķiņķi jamón serrano, kas rindām vien karājas virs letēm, visdažādākās jūras veltes ar acīm, taustekļiem un astēm, gliemenes un gliemeži, zivis. Gaidītās augļu un dārzeņu pārpilnības nebija, varbūt tādēļ, ka biju tur martā.
Kafejnīcas un restorāni ir uz katra soļa, kā jau katrā Eiropas vecpilsētā, bet to piedāvājums neļauj aizmirst, ka esam Spānijā. Populārs ir orčata (horchata) – dzēriens no čufas riekstiem, kas aug Valensijas apgabalā. Kad vajag atvilkt elpu un mazliet “uzpildīties”, bet laika nav daudz, šis dzēriens ir īsts atradums.