Vīndaris Jānis Baunis iesaka 2
Kā izvēlēties mājas vīnu
Pirms iegādājas vīnu, to noteikti vajag pagaršot, iegaumēt darītavas un dzēriena nosaukumu. Svarīgs ir arī ražošanas gads, jo divus vienādus vīnus izgatavot nav iespējams. Garšu nosaka daudzas nianses, arī apstākļi vasarā un laiks, kad vākti augļi.
Savai gaumei atbilstīgu vīnu vislabāk var atrast, dodoties uz kādu no lauku labumu tirdziņiem vai vietējo preču bodītēm lielveikalos. Plašas degustācijas notiek vīna svētkos Sabilē.
Mājas vīnu izvēlē var vilties daudz vairāk nekā lielveikalu piedāvājumā, tiem pilnīgi neder princips – izvēlies pēc etiķetes skaistuma un apraksta uz tās.
Kā noteikt kvalitāti
Visbiežāk šaubas par vīna kvalitāti rodas, ieraugot nogulsnes pudeles apakšā. Jānis mierina, ka vīns ir dabisks produkts un nelielas nogulsnes ir pilnīgi pieļaujamas.
Vīna darītavas, kas realizē savu produkciju veikalā ar akcīzes markām, ir saņēmušas apstiprinājumu, ka tā atbilst prasībām. Dažādās mājas degustācijās vai pašdarinātam brūvējumam kvalitāti noteikt ir grūtāk. Gan Jānis, gan citi Vīndaru brālības eksperti nereti ir pārsteigti par mājas vīndaru paškritikas trūkumu, jo pat konkursam ikreiz tiekot iesniegts kāds vīns, ko iedzert nav iespējams.
Vai bez sulfītiem var iztikt?
Dažkārt pircēji mājas vīnu izvēlas tāpēc, ka atšķirībā no plašās produkcijas veikalā tajā nav sulfītu. – Vainot sulfītus tāpēc, ka otrā dienā sāp galva, ir aplami. Visbiežāk viss atkarīgs no izdzertā alkohola daudzuma, – ir pārliecināts Jānis. Sulfīti pieļaujamā normā tiek pievienoti kā konservanti. Atverot pudeli, dzērienam jāļauj mazliet paelpot, tad vīnā būs mazāk sulfītu, kas ir gaistoša viela,.
Pagājušovasar vairāki pircēji sūdzējušies, ka no dažiem vīndariem iegādātais vīns sarūdzis. Par vienu no iemesliem Jānis min to, ka vīndari ietekmējušies no pircēju iegribām un nav pielikuši sulfītus. Līdz ar to, pat nedaudz mainoties temperatūras režīmam pārvadāšanas laikā, vīns var atkal rūgt. Mēģinot glabāt istabas temperatūrā, tas var atdzīvoties. Neviens vīndaris nenorūgušu vīnu pudelēs nepilda tāpēc vien, ka tās uzsprāgtu.
Pats viņš neriskētu dot veikalam vīnu bez sulfītiem, zinot, ka temperatūras režīms var būt mainīgs. Vīndaris skaidro, ka uzrūgušo pudeli nevajag izmest, jo dzērienu bez bažām var dzert kā dzirkstošo vīnu vai mazliet nogaidīt, līdz rūgšana beidzas. Tad esošās cukura paliekas būs izstrādājušās un dzēriens kļuvis par kādu grādu stiprāks.
Kā sākt vīna darīšanu
Ja nolemts darīt vīnu tikai savām vajadzībām, viņš dod padomu vispirms cītīgi izstudēt internetā plaši pieejamo informāciju. Tur var arī izpētīt un iegādāties vajadzīgo inventāru. Ja kaut kas nav skaidrs, var lūgt palīdzību kādam no daudzajiem vīndariem vai doties konsultācijās uz tirdziņiem, pat iestāties Vīndaru brālībā. Jānis piekodina sevišķu uzmanību pievērst dažādajiem speciālajiem raugiem un neeksperimentēt ar tā sauktajiem meža raugiem, bet ļaut attīstīties tam, kas vīnā ieviesīsies pats, kā to mājās darīja senākos laikos.
Droša izvēle pirmajai vīna darīšanas reizei ir upenes, jāņogas, āboli.