Vīns no paradīzes dārziem. Ciemos pie aizvadītā gada labākajiem vīndariem Naukšēnos 2
Aizvadītajā gadā Vīndaru brālības rīkotajā konkursā visvairāk atzinības dažādās nominācijās saņēma Naukšēnu vīna darītava, kas arī kopumā atzīta par labāko Latvijā. Izcilākais ir tur tapušais dzirkstošais vīns no paradīzes ābolīšiem un zemenēm, kas izaudzēti pašu dārzā. Izdevies gards Martini Asti līdzinieks latviešu gaumē, joko saimnieki.
Vīns top ģimeniski
“Par saviem panākumiem bijām pārsteigti,” neslēpj Naukšēnu vīna darītavas saimnieki Jānis un Diāna Bauņi no SIA “Lejasķērzēni”. Uz sava lielākā lepnuma – dzirkstošā paradīzes ābolīšu un zemeņu vīna – panākumiem abi bija cerējuši, taču augstu novērtējumu saņēma arī zemeņu, cidoniju izstrādājumi, padarot vīndarus par līderiem mājas vīnu darīšanā. Tagad abiem radies azarts noturēt ražojumu labo slavu. Ģimene vērtē, ka pirms gadiem pieciem, kad sākuši piedalīties tirdziņos, mājas vīns bijis retums, bet tagad vīndaru ar katru gadu kļūst vairāk. Gan lielāki un mazāki ražotāji, gan tādi, kas vīnu gatavo tikai savām vajadzībām. Vienīgais veids, kā justies stabili savā nišā, – piedāvāt kvalitatīvu produktu, kaut ko nebijušu, pārsteidzošu.
“Naukšēnu vīna darītavā esam divi darbinieki. Viens otram priekšnieks un padotais. Visu izlemjam un darām kopā,” stāsta vīndaris Jānis Baunis. Vīrs uzņemoties smagākos darbus, sieva – grāmatvedības kārtošanu, vīna pildīšanu, etiķešu līmēšanu.
Kādu laiciņu dzīvojuši Rīgā, Valmierā, bet tagad abi uz palikšanu atgriezušies Naukšēnos. Te valdošais miers un dzīves ritms šķiet sevišķi tīkams. Ir laba sajūta, ka pats esi savas dzīves noteicējs. Uz galvaspilsētu saimnieki dodas kā ekskursijā.