Vīnogu un mandeļu aukstā zupa 0
(6–8 porcijas)
• 800 g zaļo vīnogu bez kauliņiem
• 2 garie gurķi
• 100 g mandeļu
• 2 ķiploka daiviņas
• 2 ēdamkarotes Sherry etiķa
• 2 ēdamkarotes citrona sulas
• Tējkarote sāls
• 3 ēdamkarotes olīveļļas
Mandeles aplej ar vārošu ūdeni un pēc 10–15 minūtēm notīra tām miziņu. Sablendē vīnogas, smalki sakapātu ķiploku, Sherry etiķi (var izmantot arī ābolu etiķi), citrona sulu un sāli. Pievieno nomizotus un gabaliņos sagrieztus gurķus un uzmanīgi blendē, izvēloties mazus apgriezienus, lai neveidotos viendabīga putra. Pielej olīveļļu un ļauj stundu ledusskapī atdzesēties. Pasniedz ar smalki sakapātām dillēm. Garšo interesanti, jo ķiploks labi harmonizē visas garšas. Populāra aukstā zupa Spānijā, kur daudz vīnogu un vasarās ir ļoti karsts.