Vīnu negribu brūvēt! Oriģinālas vīnogu receptes visām gaumēm 0
“Man ir bagāta vīnogu raža. Kā ilgāk saglabāt? Vīnu negribu gatavot,” jautā Indra no Engures novada.
Visvienkāršākais veids, kā vīnogas saglabāt, ir tās saldēt, iesaka vīnogu audzētāja Jana Grēviņa. Vispiemērotākās ir tā sauktās galda, deserta vīnogas, kurām ir mazāk sulas. Taču var saldēt visas. Sulīgajām pēc atlaidināšanas nebūs tik laba ogu kvalitāte.
Saldēt var arī jaunās (nepārkoksnējušās) vīnogu lapas. Saliek maisiņos vēlamo daudzumu un pēc atlaidināšanas lieto dolmu gatavošanai. Atlaidina vēsā ūdenī.
To arī var spiest mehāniski, cenšoties nesaspiest kauliņus. Atlikumus izskalo, kauliņus žāvē, vēlāk samaļ kafijas dzirnaviņās. Šis pulveris ir izcils uztura bagātinātājs.
Tāpēc arī vīnogas jāēd ar visiem kauliņiem, cenšoties tos sakost, lai labums neiet zudībā. Garšīgs ir arī vīnogu kompots. Tam der visas vīnogas.
No bezsēklu vīnogām var iegūt rozīnes. Atsevišķās odziņas liek elektriskajā žāvētājā vai kaltē uz siltās grīdas. Galvenais – procesam jānotiek lēni un nesteidzīgi. Ievārījumam vai želejai vīnogas uzvāra un izberž caur sietu. Pievieno ievārījuma cukuru.
Gardas un skaistas ir vīnogas etiķī. Labi der marinādēm un kā piedeva gaļas ēdieniem. Jo raibāka šķirņu kompānija, jo etiķim izteiktāka garšu buķete un krāsa. Katru gadu var iznākt citāds, taču vienmēr labs.
Ogas saliek stikla traukā un pārlej ar ābolu etiķi. Piecas dienas patur gaismā, pamaisa. Tad pārvieto tumšā vietā, pagrabā. Nebojātas ogas ilgi glabājas, arī vienkārši saliktas ledusskapī.
Taču ir šķirnes, kuras var novākt pirms gatavības un glabāt kā ābolus – pat līdz Ziemassvētkiem. Piemēram, šķirni ‘Krasavec’ zāģskaidās var turēt mēnešiem ilgi. Tikai svarīgi ogas novākt negatavas. Nogatavojušās tās glabāsies īsāku laiku, būs agrāk jāapēd.