Vīnogu audzēšana siltumnīcā: jāīsina pazarītes 0
Vai siltumnīcā augošām vīnogām jāizņem pazares? ANDREJS TALSU NOVADĀ
Vīnkopis Edmunds Būmanis atbild: “Ja vīnogulāji ir kopti (tiem izlauzti liekie dzinumi, lai piekļūtu vairāk gaismas), tad pašlaik tiem jāsaīsina pirmās un otrās pakāpes pazares. Pazarītes lapu padusītēs sāk attīstīties jūlija sākumā. Tās nav jāizlauž kā tomātiem, bet jāīsina, jo lapu žāklēs veidojas rezerves pumpuri, turklāt pazarīšu lapas baro ķekarus. Ja pazarīšu augšanu neierobežo, tās veido biezu mežu, rezultātā samazinās fotosintēze, ieviešas sēņu slimības un kaitēkļi. Kad pazarītes pirmā lapa jau zaudējusi spīdumu, to galotņo, atstājot dzinumā tikai 2–3 pirmās lapiņas. Pēc laika no pazarīšu žāklēm sāk augt otrās pakāpes pazares. Tās saīsina, atstājot vienu lapiņu.
Augustā, kad ogas sāk gatavoties, dzinumu apakšējās lapas pirms ķekara vajag izlauzt – tās vairs nebaro augu, bet pašas kļūst par barības vielu patērētājām. Šādi tiek labāk izgaismoti ķekari. Mēneša vidū vīnogulājus galotņo, lai jaunie maiņas dzinumi, kas tiek atstāti nākamajam gadam, ātrāk nobriestu.
Karstajā vasarā siltumnīcā jānodrošina vēdināšana, visu laiku turot vaļā augšējos un sānu logus, arī siltumnīcas galus. Ja augsne izkaltusi kā pulveris, tā kārtīgi jāsalaista (lej tik daudz, lai mitrums pēc dienas būtu saglabājies lāpstas dziļumā).
“Pagaidām manā siltumnīcā vīnogas ar miltrasu nav slimojušas. Tā attīstās, kad ir silti un mitri laika apstākļi, siltumnīcā ir vāja vēdināšana un biezs lapojums. Ja parādīsies pirmās slimības pazīmes, jābūt gataviem miglot, bet ne ar ķīmiskajiem līdzekļiem, kaut vairākiem preparātiem karences laiks ir 10 dienas. Iesaku izmantot pārbaudītu līdzekli – dzeramo sodu, ēdamkaroti izšķīdinot 1 litrā ūdens. Šim šķidrumam ir spēcīga koncentrācija, tas palīdz cīņā ar sēņu slimībām,” stāsta Edmunds Būmanis.
Vīnkopis atgādina, ka audzēšanai neapkurināmās siltumnīcās vispiemērotākās ir vīnogu šķirnes, kam no lapu uzplaukšanas brīža līdz ogu gatavībai paiet aptuveni 105 dienas (piemēram, ‘Ijuņskaja Žemčužina’, ‘Rišeljē’, ‘Viktors A’, ‘Arkādija’, ‘Olga’) un kurām salcietība ir –20…–22 oC.