Lasītāja jautā: “Kuras vīnogu šķirnes der vīna gatavošanai?” 0
Inita Šteinberga, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
“Kuras vīnogu šķirnes der vīna gatavošanai? Kuras no tām ir garšīgas arī ēšanai?” – jautā Maira Bauskā.
Vīnam der visas šķirnes, taču ir vīnogas, kuras sevišķi piemērotas šādai pārstrādei. Gan vīnam der, gan būs gardas ēšanai populārās šķirnes ‘Žemčug Belij’ (baltvīnam) un ‘Zilga’ (sarkanvīnam). ‘Zilga’ ražo bagātīgi katru gadu, tai ir laba salcietība. Taču tā mēdz slimot ar neīsto miltrasu.
Sarkanvīnam piemērotas ir šķirnes ‘Pinot Noir Précoce’, ‘Colmar Précoce Noir’, ‘Varduva’.
Gards sarkanvīns ar meža zemeņu garšu top no šķirnes ‘Valiant’. Taču no šīm ogām ražoto vīnu oficiāli drīkst saukt tikai par raudzētu dzērienu, nevis vīnu, jo šķirnei nav Vitis vinifera gēna, kas vajadzīgs, lai dzērienu pilntiesīgi sauktu par vīnu.
Baltvīnam laba šķirne ir ‘Ieva’ (Gata Kužuma selekcionēta, jauna šķirne).
Viena no problēmām ir dažādu pesticīdu lietošana vīnogu laukā, lai pasargātu stādījumus no slimībām. Gata Kužuma kolekcijā aug sevišķi izturīga vīna vīnogu šķirne ‘Market’, to audzējot, varētu iztikt bez apstrādes ar ķīmiju. Tā vēl ir jaunums, tāpēc stādus varēs iegādāties tikai nākamgad.