Publicitātes foto

Tēja – visvairāk viltotā 18. gadsimta prece 8


18. gadsimtā tēja bija vērtīga prece un vienlaikus arī tā laika visvairāk viltotā prece. Viens no slavenākajiem viltotās tējas gadījumiem fiksēts Bostonā 1773. gadā. Koloniālajā periodā britu “Austrumindijas kompānijai” bija tējas eksporta no Ķīnas uz Ameriku monopols. Taču viltotāji nopirka lētāku holandiešu tēju un pārdeva to, uzdodot par britu tēju, tādējādi apkrāpjot gan bagātos, gan nabagos. Lai to izbeigtu, Lielbritānijas valdība samazināja nodokli tējai, padarot šo produktu pieejamāku. Taču ar to nepietika, lai viltotājus apturētu un mazinātu aizokeāna koloniju neapmierinātību.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Atklāts, kas notiek ar cilvēku nedēļu pirms nāves 64
Veselam
Jā, viņi to redz! 8 lietas, par kurām tavs zobārsts zina, ka tu melo 6
Kokteilis
FOTO. 5 latviešu sievietes, kas varētu kļūt par pasaules skaistumkaralienēm 55
Lasīt citas ziņas

Protestējot pret britu monopolu un tējas nodokli, kolonistu grupa Samjuela Adamsa vadībā sarīkoja to, kas pasaules vēsturē iegājis ar nosaukumu – Bostonas tējas dzeršana. Toreiz Bostonas ostā bija izmestas 342 ar tēju pilnas lādes. Tā viņi protestēja pret monopolu un Lielbritānijas valdības ieviesto nodokli.

Varētu šķist, ka tējas viltošana palikusi vēstures grāmatās, taču vēl 2012. gadā kādā Ķīnas uzņēmumā tika veikta izmeklēšana par viltotu tējas lapu pārdošanu. Indijas Pārtikas drošības un zāļu pārvalde 2018. gada augustā konfiscēja vienu tonnu viltota tējas pulvera putekļu. Tēja joprojām ir viens no pasaulē visplašāk patērētajiem dzērieniem. Šrilanka, agrākā Ceilona, ir viena no lielākajām tējas ražotājām, kuras ekonomiku apdraud tējas viltojumi, jo tie nodara kaitējumu miljardiem dolāru apmērā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.