Vilkābeļu augļi mūsu virtuvei 1
“Mēs ar māsu kaltējam vilkābeles augļus un no tiem vārām tēju. Ko vēl var iesākt ar šiem augļiem?” Gaida Bronšteine Murjāņos
Vilkābeles augļi satur līdz 14 % cukura, līdz 1,6 % pektīnvielu, dažādas organiskas skābes, kā arī A un C vitamīnus. No tiem var pagatavot sulu, ievārījumu, džemu, biezeni un dzērienu.
Lai pagatavotu džemu, vilkābeles augļus aplej ar ūdeni (uz 1 glāzi augļu ņem pusglāzi ūdens) un vāra, līdz augļi kļūst mīksti. Tad tos izberž caur sietu. Iegūtajai masai pievieno cukuru (1 kg cukura uz 1 kg augļu masas). Vāra, līdz masa iegūst bieza krējuma konsistenci.
Var pagatavot jaukto džemu, ņemot vienādās daļās vilkābeles augļus (1 kg), ābolus (1 kg) un cukuru (1 kg). Ābolu vietā var izmantot cidoniju sīrupu.
Lai iegūtu biezeni, svaigus vilkābeles augļus saberž sietā, pievieno cukuru (500 g masas, 100 g cukura) un vāra līdz vēlamajai konsistencei. Sapilda stikla traukos, pasterizē un aizvāko.
Var arī saberzt ar cukuru. Vispirms augļus 2 – 3 minūtes blanšē, tad izberž caur sietu, pievieno cukuru (1 kg masas, 1/2 kg cukura). Uzkarsē, sapilda stikla traukos un pasterizē.
Ja vēlas pagatavot sulu, vilkābeles augļus vāra, līdz tie mīksti. Izberž caur sietu un atdala sulu. Sulu atšķaida ar ūdeni, pievieno cukuru (1 kg augļu, 50 g cukura, 1 l ūdens) un uzvāra. Sapilda stikla traukos un pasterizē.