Kaņepes 0
Kaņepju sēklas satur vidēji 30–38% eļļas. Tajā ir aptuveni 80% dažādu nepiesātināto taukskābju – krietni vairāk nekā citās augu izcelsmes eļļās. Omega-3 polinepiesātināto taukskābju saturs daudz neatpaliek no zivju eļļas. Turklāt no kaņepēm iespējams iegūt ekoloģiski tīrāku eļļu, un aminoskābes ir pilnvērtīgāk izmantojamas. Uztura speciāliste Viāna Kuļša uzsver būtiskāko atšķirību: kaņepju eļļā ir vērtīgās omega-9 taukskābes, kuru nav zivju eļļā, un omega-3 un omega-6 ir ideālā attiecībā 1 : 3. Globulīns, ko satur šis augs, ir ļoti līdzīgs tam, kas ir cilvēka asinsplazmā un gādā par organisma imunitāti, ražojot antivielas.
Lai organisms saņemtu diennaktī nepieciešamo omega-3 un omega-6 daudzumu, pietiek ar vienu ēdamkaroti kaņepju eļļas. Profilaksei to lieto pirms ēšanas vai kā garšīgu un sātīgu piedevu kartupeļiem, saknēm, zirņiem, pupiņām, salātiem, zupām, jogurtiem, biezpienam un citiem skābpiena produktiem. Arī šī eļļa neder cepšanai un vārīšanai, jo karsējot ātri zaudē smaržu un uzturvērtību.
Skaistumkopšanā kaņepju eļļu izmanto masāžai, jo āda kļūst maiga, elastīga, mirdzoša un mitrināta, neveidojot taukainu slāni.