Foto no LA arhīva.

Vietējam kamambēra sieram “skuju taka” 0

Pircēji, kuri labi pārzina Latvijas veikalu siera sortimentu, nevar nepamanīt, ka no veikalu plauktiem nozudis Latvijā ražotais kamambēra tipa siers. Ņemot vērā, ka šo sieru rūpnieciski ražoja tikai viens uzņēmums AS “Valmieras piens”, nāk prātā, ka pirms pāris gadiem pa skuju taku aizgāja vēl viens šī uzņēmuma produkts – brī siers.

Reklāma
Reklāma
Mājas
10 ēdieni, kurus nekad nedrīkst dot kaķiem — jūs būsiet pārsteigti
Atrasts ceturtā Pabrades poligonā pazudušā kareivja ķermenis: viņš neatradās purvā 80
Tiklīdz karš Ukrainā beigsies, Putins varētu ātri pārvietot karaspēku uz Baltijas valstu robežām – vācu izlūkdienests
Lasīt citas ziņas

Iemesls ir vienkāršs – lielam uzņēmumam šāda tipa sierus nav izdevīgi ražot. Sieru baltais kažociņš jeb pelējuma garoziņa tehnoloģiski nav viegli izpildāma, tam piemīt specifiska garša, turklāt produkts ir visai dārgs, līdz ar to šie sieri lielākoties ir gardēžu, nevis ikdienas patērētāja galdā.

Koncerna “Food Union” piena produktu zīmolu vadītāja Ilva Veidmane “LB” apliecināja – kā jau nišas produktiem ir raksturīgi, pieprasījums pēc šāda siera ir viļņ­veidīgs, līdz ar to brīdī, kad tas kļūst zems, tā ražošana rūpnieciskos apmēros kļūst nerentabla.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Atjaunot šī siera ražošanu pašreiz neplānojam. Taču jau tuvākajā laikā esam iecerējuši pārsteigt patērētājus ar citiem zīmola “Valmiera” jaunumiem,” norāda Veidmane.

Starp citu, sieru lielvalstī Francijā top vairāk nekā 700 sieru šķirnes, bet tikai daļa nāk no lielajām rūpnīcām. Lielākā sieru šķirņu daudzveidība rodas zemnieku saimniecību sierotavās. Tikmēr Latvijas mazie sierdari izvēlējušies vieglāko ceļu – svaigo, nenogatavināto sieru siešanu, kurus šodien ražo, bet no rīta ved uz tirgu. Tagad, kad brīva vietējās izcelsmes kamambēra tipa siera niša, atliek kādiem uzņēmīgiem zemniekiem pievērsties tā ražošanai.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.