Vietām Latvijā graudaugu sējumiem sāk pietrūkt mitruma. “Latraps” komentē situāciju 1
Vietām Latvijā, it sevišķi Zemgales centrālajā daļā, graudaugu sējumiem sāk pietrūkt mitruma, kas var ietekmēt graudu potenciālu turpmāk, aģentūrai LETA pauda lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības “Latraps” valdes priekšsēdētājs Edgars Ruža.
“Ja ziema būtu bijusi skarbāka, tad šobrīd nāktos gauži raudāt. Taču, pateicoties sakņu sistēmas attīstībai, sējumi vēl turas, kas ir pozitīvi,” viņš pauda.
Pēc Ružas teiktā, pašlaik lielākais sausums ir Zemgalē, taču ar mālu bagātā augsne šajā reģionā palīdz ilgāk saglabāt mitrumu, kas nodrošina augu dzīvotspēju un attīstību.
Sausāku laika apstākļu dēļ vietām Latvijā laukaugi sāk atmest sāndzinumus, kas var ietekmēt ražas attīstību turpmāk. Vietās, kur sausāks, rapšiem ir apvītuši sāndzinumi un sausums ietekmējis arī kviešus.
“Latraps” valdes priekšsēdētājs teica, ka graudaugu sējumu situācija Latvijā kopumā sausuma dēļ vēl nav kritiska, jo daudzviet bijuši nokrišņi. Ir arī tādas vietas Latvijā, kur vienu brīdi bija pat mitrāks nekā nepieciešams.
Tur, iestājoties sausākam laikam, mitruma līmenis augsnē vēl ir pietiekams. Piemēram, Liepājas pusē, kura jau iepriekš šopavasar lijis, nokrišņi bijuši arī naktī uz šodienu.
Arī Ziemeļkurzemē vēl nav par sausu, lai gan tur augsne nav tik mitrumietilpīga, līdz ar to potenciāli ātrāk var izpausties mitruma deficīts, pauda Ruža.
“Latraps” valdes priekšsēdētājs pastāstīja, ka Latvijā kopumā turpinās vasarāju graudaugu sējas darbi. Zemgalē šie darbi ir apdarīti, taču vietām, piemēram, Latvijas austrumu pusē, saimnieki turpina darbus augsnes īpatnību un saimniecisko iespēju dēļ.
Pēc Ružas skaidrotā, ir arī tādas kultūras, kas jāsēj vēlāk. Līdz ar to līdz maija beigām sējas darbi vēl var turpināties. Piemēram, griķus ir normāli sēt arī maija vidū un otrajā pusē.
“Latraps” ir reģistrēts 2000.gadā, liecina “Firmas.lv” informācija. Kooperatīva pamatdarbība ir biedriem nepieciešamo lauksaimniecības izejvielu un viņu izaudzētās produkcijas tirdzniecība, graudu un rapšu pirmapstrāde.