Baziliks ēdienā – kā punktiņš uz i: plus 3 gardas receptes! 6
Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
Bazilika aromāts ir tik spēcīgs, ka, tuvojoties dārzeņu stendam veikalā, pat neredzot jau pēc smaržas noprotam – jā, baziliks ir pārdošanā. Tā garša piešķir īpašu noti daudziem ēdieniem un citām garšvielām. To var pievienot salātiem, majonēzei, tomātu un cepeša mērcēm, gaļas un zivju zupām, gulašam, maltās gaļas ēdieniem, tomātu ēdieniem, makaroniem un picām.
Vislabāk garšo svaigs, tikko plūkts baziliks, jo visvairāk ēterisko eļļu tas satur ziedēšanas laikā. Taču savas garšas īpašības nezaudē arī kaltēts.
Baziliks īpaši piestāv tomātiem un jebkuram ēdienam, kura sastāvā ir tomāti. Mums labi pazīstama trīsvienība ir tomāti, mocarella un baziliks, ko var ēst gan kā svaigu uzkodu, gan cept, visu saliekot cepamtraukā un pārslakot olīveļļu. Šis garšaugs kopā ar tomātu mērci lieliski atklāj makaronu un picas būtību. To var izmantot, lai aromatizētu etiķi un eļļu. Bazilika aromāts labi saskan ar saldajiem ēdieniem, piemēram, var iecept biskvītā.
Kaut veikalu plauktos var atrast dažādu firmu ražotu pesto, neviens nespēj līdzināties tikko no svaigiem garšaugiem pagatavotam pesto.
Bazilika pesto
• 100 g bazilika
• 25 g Parmas siera
• 2 ēdamkarotes ciedru riekstu
• 50–75 ml labas olīvu vai riekstu eļļas
• 1 ķiploka daiviņa
• sāls pēc garšas
Pagatavošana:
Bazilika lapiņas rūpīgi noskalo, notecina, viegli nosusina, liek piestā, uzbārsta šķipsniņu sāls un saberž ar stampiņu. Visas lapiņas uzreiz neliek piestā, bet pa daļām. Kad baziliks saberzts, pievieno nomizotu, uz pusēm pārgrieztu ķiploka daiviņu un sastampā. Tad ir riekstu kārta. Tos iepriekš viegli apgrauzdē, ieber piestā un sasmalcina kopā ar bazilika lapu putriņu. Pēc riekstiem pa mazam gabaliņam pievieno sieru un sastampā. Tikai tad, kad visas sastāvdaļas sajauktas, lēnā strūklā pielej olīveļļu un stampā mērci līdz vēlamajam biezumam.
Līdzīgi var gatavot pesto no piparmētrām, pētersīļiem, skābenēm un rukolas. Parmas sieru var aizstāt ar citu cieto sieru, piemēram, Monterigo.
Kartupeļi ar sieru un baziliku
• 600 g kartupeļu
• 100 g Čedaras vai cita labi kūstoša siera
• 3 ēdamkarotes rapšu eļļas
• 20 g sviesta
• 2 ķiploka daiviņas
• neliels saišķītis bazilika
• svaigi malti melnie pipari
• sāls
Pagatavošana:
Kartupeļus nomazgā un nemizotus pārgriež šķērsām uz pusēm. Cepešpannu iesmērē ar sviestu un liek kartupeļu pusītes ar griezumu uz leju. Cep cepeškrāsnī 200 °C aptuveni pusstundu.
Tikmēr sarīvē sieru uz smalkas rīves, sakapā baziliku, pievieno eļļu, ķiplokspiedē izspiestas ķiploka daiviņas, pieber piparus, sāli un visu samaisa.
Kartupeļus izņem no krāsns, apgriež otrādi, uzklāj siera masu un atkal liek cepeškrāsnī uz 10–15 minūtēm.
Spageti ar pesto un karamelizētiem tomātiem
• 400 g spageti
• 200 g ķirštomātu
• 150 g cietā siera
• 70 g bazilika pesto
• 1 ēdamkarote cukura
• 1 ēdamkarote sāls
Pagatavošana:
Katliņā ielej ūdeni, ieber ēdamkaroti sāls un uzvāra. Tad liek spageti un vāra tik ilgi, kā norādīts uz iepakojuma.
Kamēr vārās spageti, pannā uzkarsē eļļu, liek uz pusēm pārgrieztus ķirštomātiņus, pārber cukuru, šķipsniņu sāls un, ik pa brīdim apmaisot, ļauj tomātiņiem karamelizēties. Tie ir gatavi, kad viegli nolobās miziņa.
Izvārītos spageti nokāš, pievieno bazilika pesto, karamelizētos ķirštomātiņus, sarīvētu sieru un samaisa. Pasniedzot katrai porcijai vēl pārkaisa sarīvētu sieru un dekorē ar svaigām bazilika lapiņām.
Padomi!
• Svaigu baziliku ēdienam pievieno gatavošanas beigās vai neilgi pirms pasniegšanas, lai nezustu tā garša un aromāts.
• Vislabāk bazilika lapas uzglabāt ledusskapī – ietin mitrā salvetē un ieliek polietilēna maisiņā.
• Gatavojot bazilika pesto, dārgos ciedru riekstus var aizstāt ar Indijas riekstiem vai mandelēm.
• Pesto ne vien lieliski papildina pastu un picu, bet arī lapu salātus, grilētus ēdienus, ceptus kartupeļus un risoto.
• Ļoti garšīgi, ja svaigi ceptai maizītei uzziež tikko pagatavotu pesto.
• Pesto var uzglabāt ledusskapī aptuveni divas nedēļas, saldētavā – mēnesi. Burciņā tas jāpieblīvē, lai virspusē būtu eļļas kārtiņa.