Viens divi un zupiņa gatava: izcila boršča sagatave, ko var uzglabāt pat vairākus gadus! 1
Māra Lapsa, “Praktiskais latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
Ģimene, radi, draugi un darbabiedri jau sen zina, ka rūjienietim Gatim Burvim ir izcils kulināra talants. Viņš ne vien pagūst strādāt Rūjienas vidusskolā par mūzikas skolotāju, būt vairāku mūzikas vienību dalībnieks un vadītājs, bet arī izaudzē dažādus dārzeņus un savāc meža veltes, lai varētu sagatavot bagātīgus ziemas krājumus. Recepšu viņam esot tik daudz, ka sanāktu pavārgrāmata.
Šodien piedāvājam boršča sagataves recepti – ja pareizi to pagatavosi, burciņā izcilais ēdiens varēs glabāties pat vairākus gadus!
Boršča sagatave
Sastāvdaļas:
• 5 kg tomātu
• 2,5 kg kāpostu
• 2 kg sīpolu
• 2 kg paprikas
• 2 kg biešu
• 2 kg burkānu
• 500 ml augu eļļas
• 1 glāze (200 ml) cukura
• 1 glāze 9% galda etiķa
• pusglāze sāls
• 2–3 lauru lapas
• pipari
Pagatavošana:
Tomātus un sīpolus samaļ gaļasmašīnā (tomātiem mizu nenoņem, bet sīpolus, protams, nomizo), kāpostus saēvelē uz rupjas rīves vai sasmalcina ar virtuves kombainu. Burkānus un bietes sarīvē uz rupjas rīves, papriku sīki sagriež. Visas sastāvdaļas liek katlā, izņemot etiķi, un vāra aptuveni stundu. Piecas minūtes pirms gatavošanas beigām pielej etiķi, pieliek lauru lapas un piparus un pavāra vēl 5 minūtes.
Pēc tam pilda burkās, atdzesē un aizvāko. Var uzglabāt vairākus gadus.