Viens, divi… un kokteilis gatavs! Padomi garda dzēriena pagatavošanai 0
Smūtiju gatavošanas ABC
• Par smūtiju bāzi var būt jogurts, govs piens vai augu un riekstu piens (sojas, mandeļu, lazdu riekstu, rīsu), kā arī ūdens, ja dzērienu vēlas liesāku. Jogurta vai piena tauku saturs ir noteicošais, cik smūtijs būs krēmīgs un maigs. Jo vairāk ūdens, jo stiprāks dzēriens, īpaši, ja bagātīgi pievienotas saldētas ogas.
• Lai iegūtu izteiktāku ogu garšu, smūtijam pievieno nevis pienu vai ūdeni, bet apelsīnu vai vīnogu sulu.
• Pat dažas svaigas piparmētras lapiņas padarīs dzērienu patīkami aromātisku un atvēsinošu.
• Lai saldētu ogu dzēriens būtu maigāks, ne tik skābs un stiprs, piena vai jogurta vietā var izmantot vairākus banānus.
• Ogu smūtijs izdosies bagātīgāks, ja tam pievieno maltas linsēklas, klijas, pilngraudu auzu pārslas, čia sēklas, riekstus.
• Lai ogu dzēriens būtu ne tikai garšīgs, bet arī veselīgs, tam var pielikt diedzētus graudus, spirulīnas vai spinātu pulveri, kviešu zelmeni un citus dažādu kaltētu ogu un dārzeņu pulverus.
• Ja ir mazjaudīgs blenderis, visas papildu sastāvdaļas – sēklas, riekstus, auzu pārslas – ieteicams pirms tam samalt kafijas dzirnaviņās.
• Vidēji smūtiju kuļ 30–45 sekundes, ar to pietiek, lai iegūtu krēmīgu konsistenci.
• Smūtijs ātri atslāņojas, tāpēc to pasniedz uzreiz.