Viens divi un gatavs: 9 izcili garšīgas sagataves ātrajām pusdienām 1
Aiva Kalve, “Praktiskais latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
Tā ir laba sajūta, ja pēc garas darbadienas nav jāiet veikalā un steigā jādomā – ko ēdīsim. Atver pieliekamo (aizej uz pagrabu) un izvēlies! Ko vasarā un rudenī sagādāji, tas ziemā iepriecina.
Sagatave rasoļņikam
Sastāvdaļas:
• 4 kg gurķu
• 400 g sīpolu
• 400 g rīvētu sīpolu
• 0,5 l tomātu mērces
• 2 glāzes grūbu
• 4 ēdamkarotes sāls
• 3 ēdamkarotes 9% etiķa
• 250 ml eļļas
• dilles
Pagatavošana:
Grūbas izvāra pusmīkstas. Gurķus sagriež, pieber sāli. Ļauj 2 stundas atsuloties. Nelielā eļļas daudzumā apcep sagrieztus sīpolus un sarīvētus burkānus. Visu liek katlā un karsē 40 minūtes. Beigās pievieno etiķi un dilles.
Karstu pilda burkās, aizvāko. Burkas sasedz, lai dziest lēnām.
Ziemā vāra zupā vai pievieno sautējumam (izvāra gaļu, kartupeļus un liek klāt burciņas saturu).
Vīriešu zapte
Sastāvdaļas:
• 3 kg tomātu
• 6 lieli sīpoli
• 6 ķiploka daiviņas
• 225 ml 9% etiķa
• 1,5 glāzes cukura
• pusglāze sāls
• 1 ēdamkarote melno piparu
• 1 ēdamkarote sinepju sēklu
• garšaugi pēc izvēles
Pagatavošana:
Dārzeņus un zaļumus sasmalcina virtuves kombainā vai arī izmaļ caur gaļasmašīnu un liek katlā. Pievieno pārējās sastāvdaļas un liek vārīties. Uzvāra un turpina vārīt mazu 2–3 stundas, ik pa laikam apmaisot. Karstu pilda burkās un aizvāko.
Lieliska piedeva gaļas ēdieniem, ceptiem kartupeļiem, zupām.
Vīriešu zapte Nr.2
Sastāvdaļas:
• 2–3 kg tomātu
• 3–5 sīpoli
• 2–4 burkāni
• 2–3 paprikas
• 1 ķiploka galviņa
• čili pāksts
• puse selerijas saknes
• selerijas kāts
• 200 ml saulespuķu eļļas
• 4 ēdamkarotes brūnā cukura
• 3 ēdamkarotes sāls
• 1 ēdamkarote etiķa esences
• smaržīgie un melnie pipari
• krustnagliņas
• lauru lapas
• diļļu kāti
• pētersīļu lapas
Pagatavošana:
Tomātus noblanšē un novelk miziņu, sagriež mazos gabaliņos un liek katlā, lai vārās (pievieno mazliet eļļas). Burkānus sarīvē uz rupjas rīves. Notīrītu selerijas sakni sagriež kubiciņos. Sīpolus un papriku sīki sagriež. Diļļu kātus sagriež 10 cm gabalos. Visu liek katlā pie tomātiem, samaisa, uzliek vāku un vāra aptuveni 30 minūtes. Tad pievieno sablendētus ķiplokus, čili piparu un smalki sagrieztu selerijas kātu. Pievieno pārējās garšvielas un, laiku pa laikam apmaisot, turpina vārīt vēl 30 minūtes.
Vārīšanās beigās pievieno smalki sakapātas pētersīļu lapas. No ievārījuma izņem diļļu kātus un lauru lapas. Pievieno etiķa esenci. Vāra vēl 3–5 minūtes un karstu salej burkās.
Vīriešu zapte ziemā būs garda piedeva pie dažādiem ēdieniem, it sevišķi pie gaļas.
Vīriešu zapte Nr.3
Sastāvdaļas:
• 2 kg tomātu
• 4 lieli sīpoli
• 2–3 pētersīļu saknes ar zaļumiem
• 1–2 selerijas sakne ar zaļumiem
• 2,5 glāzes 9% etiķa
• pusglāze cukura
• sāls, malti melnie pipari, malti Kajennas pipari
Pagatavošana:
Tomātus blanšē un noņem mizu, sagriež gabalos. Pētersīļu un selerijas saknes notīra un sagriež sīkos gabaliņos, bet zaļumus sasmalcina. Sīpolus notīra un sasmalcina.
Visas sastāvdaļas liek katlā, pievieno sāli, cukuru, etiķi, piparus. Uz lēnas uguns vāra aptuveni 30 minūtes.
Karstu masu sapilda burkās un aizvāko. Glabā tumšā, vēsā vietā.
Salāti picai
Sastāvdaļas:
• 2 kg tomātu
• 0,5 kg sīpolu
• 3–4 ķiploka daiviņas
• 200 g sviesta
• 2–3 ēdamkarotes cukura
• 1–1,5 ēdamkarotes sāls
Pagatavošana:
Sagrieztus sīpolus sautē sviestā uz mazas uguns, uzmana, lai nepiedegtu. Pievieno sagrieztus tomātus, bet cenšas tos nesavārīt pārāk mīkstus. Pieliek ķiplokus, sāli, cukuru.
Sagatave noderēs picai vai kā pamats zupai, kurai pievieno sēnes.
Sālīti zaļumi zupai
Sastāvdaļas:
• 100 g pētersīļu sakņu ar visām lapām
• 100 g diļļu
• 100 g puravu
• 100 g tomātu
• 100 g sāls
• 50 g seleriju ar visām lapām
Pagatavošana:
Pētersīļu un seleriju saknes sagriež plānās šķēlītēs, tomātus ripiņās, zaļumus sasmalcina. Zaļumus un saknes sajauc ar sāli. Pilda burciņās, kārtām liekot apsālītos zaļumus un tomātu ripiņas. Sablīvē, lai viss pārklātos ar sulu. Aizvāko un liek pagrabā.
Recepti var dažādot! Ņem vienādās daļās burkānus, sīpolus, pētersīļu saknes, tomātus. Burkānus un pētersīļus sarīvē uz smalkas rīves. Tomātus un sīpolus sīki sagriež. Visu sajauc ar sāli un pilda burciņās. Virsū uzkaisa sagrieztas dilles vai seleriju lapas. Aizvāko.
Šādus zaļumus var pievienot zupai 10 minūtes pirms vārīšanas beigām – apmēram 1 tējkaroti uz litru šķidruma.
Dārzeņu mikslis
Sastāvdaļas:
• 1 kg sīpolu
• 1 kg gurķu (vai kabaču)
• 1 kg burkānu
• 1 kg kāpostu
• 1 kg tomātu
• 6 ēdamkarotes cukura
• 3 ēdamkarotes sāls
• 2 ēdamkarotes etiķa esences
• 200 g augu eļļas
Pagatavošana:
Sīpolus, gurķus, burkānus, kāpostus notīra un sasmalcina. Pievieno sāli, cukuru un eļļu. Sautē katlā pusmīkstus, bieži apmaisot.
Pievieno sagrieztus tomātus un sautē vēl 30 minūtes. Pielej etiķa esenci un sautē vēl 10 minūtes, bieži maisot.
Karstu masu pilda burkās, aizvāko. Nepasterizē.
Lieto kā salātus vai pievieno zupai.
Sāls un cukura daudzumu un attiecības var pamainīt atkarībā no garšas prasībām.
Garšaugi ziemai
Sastāvdaļas:
• 1 kg burkānu
• 1 kg tomātu
• 1 kg sīpolu
• 200 g puravu
• 200 g diļļu
• 200 g pētersīļu zaļumu un sakņu
• 150 g selerijas zaļumu un sakņu
• 250 g ķiploku
• 500 g sāls
Pagatavošana:
Visus dārzeņus notīra, nomazgā un sasmalcina – sīki sagriež vai sarīvē, samaļ gaļasmašīnā vai sasmalcina ar blenderi. Sajauc ar sāli un pilda puslitra burkās. Aizvāko un glabā vēsā vietā.
Ar šo daudzumu sanāks ap 3 litri maisījuma. Lieto pēc vajadzības zupām, mērcēm, šajā maisījumā arī var marinēt cepeti.
Pikantā mērce
Sastāvdaļas:
• 500 g ziedkāpostu
• 250 g cukīni
• 250 g paprikas
• 2 sīpoli
• 2 ķiploka daiviņas
• 200 g cukura
• 150 g vīna etiķa
• 1–2 ēdamkarotes sāls
• 1 tējkarote krustnagliņu
• 1 tējkarote maltu melno piparu
• 1 tējkarote koriandra
• 1 tējkarote sinepju sēklu
Pagatavošana:
Ziedkāpostus sadala rozetēs un liek verdošā ūdenī uz 2 minūtēm.
Ķiplokus sasmalcina. Sīpolus un cukīni sagriež ripiņās. No paprikas izņem sēklotnes un sagriež strēmelēs.
Visu liek katlā, pievieno cukuru, pusi (75 g) etiķa, krustnagliņas, maltos piparus un koriandru. Uzvāra un uz lēnas uguns vāra aptuveni 35 minūtes. Tad dārzeņus ar blenderi sasmalcina. Pievieno pārējo etiķi un sinepju sēklas, uzvāra un uzreiz karstu lej burkās, aizvāko un aptuveni 5 minūtes patur apgāztas.
Uzziņai!
• Sinepju sēklas marinādi padara pikantāku. Ja garšo asi ēdieni, ar tām var neskopoties.
• Mārrutku lapas un sakne konservējamiem produktiem saglabā kraukšķīgumu un piešķir viegli rūgtenu niansi. Tomēr jāuzmanās – ja pārdozē, garša kļūst dedzinoši rūgtena.
• Kanēļa standziņa labi sader ar produktiem, kam konservēšanas gaitā jāiegūst saldeni skāba vai pikanta garša. Kanēli gan vēlams neatstāt burkā, jo tas pārmāks visu pārējo.
• Cukurs padara maigāku sāls un etiķa garšu.