Foto: Freepik

Vienkārši padomi, kas ļaus saglabāt augļus svaigus divreiz ilgāk 0

Augļi ir brīnišķīga un ļoti nepieciešama mūsu uztura sastāvdaļa. Taču diemžēl tie mēdz visai ātri sabojāties. Reizēm jau pēc pāris dienām pirktais bumbieris sabuktētajā vietā sapelējis, bet mango – ierūdzis.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Taču ir kāds vienkāršs paņēmiens, kā likt augļiem saglabāties svaigiem ilgāk. Viss, kas nepieciešams, ir etiķis, sāls un ūdens.

Mazgāšana

Protams, pirms augļus ēst, tie ir jānoskalo. Bet daudziem ir ieradums nekavējoties nomazgāt visu bļodu ar zemenēm, mellenēm vai bumbieriem, kaut apēst plānots tikai daļu no tiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pārējais nonāk atpakaļ ledusskapī. Pareizi tas nav. Mitruma dēļ augļi ātrāk pelē. Pirms ievietošanas ledusskapī augļi vienmēr kārtīgi jānožāvē.

Āboli

Ja mājās pārnests vesels maiss ābolu, noderēs šis padoms. Lielākā daļa ābolu istabas temperatūrā glabāsies vismaz nedēļu, bet tos var uzglabāt ilgāk, ja aptin katru ābolu savā papīra dvielī un uzmanīgi ievieto tos ledusskapja dārzeņu atvilktnē. Šādi uzglabāti tie paliks svaigi un kraukšķīgi, nesavītīs un nekļūs sausi.

Etiķis

Pēc svaigu augļu iegādes tos ievieto virtuves izlietnē. Piepilda izlietni ar ūdeni un pievieno tam tasi etiķa. Etiķūdens noņems vasku un citus netīrumus no augļa mizas.

Tas neļaus veidoties pelējumam un nodrošinās, ka augļi saglabāsies svaigi daudz ilgāk. Pievienojot etiķūdenim arī tējkaroti sāls, varēs nogalināt mikrobus. Ļauj augļiem pamirkt etiķa-sāls ūdenī desmit minūtes, pēc tam tos noskalo un uzmanīgi nosusina ar papīra dvieļiem.

Atstāj vēl kārtīgi nožūt istabas temperatūrā. Pēc šādas apstrādes augļi saglabāsies svaigi pat divreiz ilgāk nekā ierasts.

Ledusskapis

Lielāko daļu augļu piemērotāk turēt ārpus ledusskapja. Tie pat zaudē garšu, ja tiek turēti ledusskapī. Daži augļu veidi nav piemēroti glabāšanai ledusskapī, savukārt citiem augļiem, tos turot ledusskapī, nogatavināšanas process palēninās.

Tipiskos “vasaras augļus”, piemēram, zemenes, avenes un ķiršus, vislabāk glabāt ledusskapī. Tas pats attiecas uz vīnogām, jau pieminētajiem āboliem un iepriekš sagrieztiem augļiem. Pārējos labāk glabāt istabas temperatūrā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.