Foto: Shutterstock

Vienkāršs triks, kā pārbaudīt iepriekšējos gados iegādātu sēklu dīgtspēju 5

Kā pārbaudīt iepriekšējos gados iegādātu sēklu dīgtspēju? Jautā Rita Ogrē.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti, kurus nevajadzētu bieži ēst. Tie ļoti var kaitēt zarnām
TV24
“Es neticu šādām sakritībām!” Slaidiņam aizdomas raisa ASV prezidenta Baidena pēkšņie lēmumi par Ukrainu un Trampa klusēšana
“Nebūs naudas, nebūs mūsu auto!” Latvieši, atsaucoties uz sludinājumu, apmaina automašīnas ar krāpniekiem… 64
Lasīt citas ziņas

Dārzkopības institūta vadošā pētniece Līga Lepse skaidro, ka to izdarīt ir samērā vienkārši.

Uz šķīvīša noliek vienmērīgi samitrinātu salveti, marli vai filtrpapīru, uz kura noskaita (vienā kārtā uzber) 50 vai 100 sēklu (jo lielāks skaits, jo iegūst ticamāku rezultātu).

CITI ŠOBRĪD LASA

Uzlej nedaudz ūdens, nosedz ar caurspīdīgu šķīvīti, lai turpmāk varētu kontrolēt mitruma režīmu.

Sēklas novieto gaismā 20-22 °C siltumā. Jāraugās, lai tās neiekalst un nepelē.

Pēc 5-7 dienām, kad parādās dīgļsaknītes, saskaita sadīgušās sēklas un izrēķina dīgtspēju.

Ja no 100 sēklām izdīgušas 75, tad dīgtspēja ir 75 procenti. Ja dīdzība ir mazāka par 50%, lietderīgāk iegādāties jaunas sēklas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.