Maltās gaļas mērce, visticamāk, ir ēdiens, kas reizi pa reizei tiek gatavots katrā latvieša virtuvē, vai ne? Katram ir savi mazie noslēpumi, kā to pagatavot visgaršīgāko. Arī man.
Kad bērni skolā ēd maltās gaļas mērci, viņi to sauc par kotlešu mērci, jo tajā esot lieli gaļas gabali (salipusi maltā gaļa). Mūsmājās par labāko tiek uzskatīta mērce bez šādiem kunkuļiem – irdena apcepta gaļiņa krēmīgā mērcē. Un pavisam nejauši atklāju knifu, kā tādu pagatavot pavisam elementāri.
Noslēpums ir ūdenī. Liekot uz pannas malto gaļu uzreiz (!) tai uzlejiet ūdeni tik daudz, lai tiktu nosegta gaļa. Sāciet karsēt pannu. Kārtīgi izmaisiet uz pannas uzlikto gaļu kopā ar ūdeni. Pēc tam ļaujiet ūdenim iztvaikot, gaļai sautējoties. Ik pa laikam apmaisiet.
Kad ūdens iztvaikos, uz pannas paliks irdena maltās gaļas masa, ko apcepiet, pievienojiet visas sev tīkamākās garšvielas un tālāk jau veidojiet mērci kā ierasts, pievienojot pienu vai ūdeni/krējumu, garšvielas un biezinātāju (es gan to nepievienoju, man pietiek ar to, ko paveic krējums).