Foto. Scanpix/LETA

Nodrošināt cilvēkus ar dzīvokļiem ir lētāk nekā atstāt viņus uz ielas 37

Somijā piemērotā politika tiek saukta par “HousingFirst”. Agrāk tika gaidīts, ka cietušie meklēs darbu un atbrīvosies no savām psiholoģiskajām problēmām vai atkarībām. Tikai tad viņi saņem palīdzību mājas meklēšanā. Savukārt “Mājoklis vispirms” pagriež visu otrādi: bezpajumtnieki iegūst dzīvokli – bez priekšnosacījumiem.

Reklāma
Reklāma
TV24
Cilvēks to pat nepamana … Danilāns atklāj, kādas ir vislielākās briesmas no alkohola
Ietiepīgi, riebīgi, egoististki – 5 visriebīgākās zodiaka zīmes: kuras tās ir? 16
Ēd gudri un dzīvo ilgāk! 10 produkti, kas kaitē sirds veselībai
Lasīt citas ziņas

Sociālie darbinieki palīdz viņiem ar pieteikumiem sociālo pabalstu saņemšanai un ir pieejami vispārējai konsultācijai. Šādā jaunā, drošā situācijā cietušajiem ir vieglāk atrast darbu un rūpēties par savu fizisko un garīgo veselību. Rezultāts ir iespaidīgs: 4 no 5 bezpajumtniekiem ilgstoši saglabā savu dzīvokli ar “Housing First” un dzīvo stabilāku dzīvi.

Pēdējo 10 gadu laikā programma “Mājoklis vispirms” nodrošināja 4600 mājokļu Somijā. Lai gan 2017. gadā ielās vēl dzīvoja aptuveni 1900 cilvēku, programma līdz 2019. gadam samazināja šo skaitu līdz mazāk nekā 1000 ilgstošiem bezpajumtniekiem, taču viņiem bija pietiekami daudz vietu ārkārtas patversmēs, lai viņiem vismaz nebūtu vairs gulēt ārā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Mājokļa izveide cilvēkiem maksā naudu. Pēdējos 10 gados programmas “Mājoklis vispirms” ietvaros mājokļu celtniecībai, iegādei un atjaunošanai izlietoti 270 miljoni eiro. Tomēr Juha Kākinens norāda, ka tas ir daudz mazāk nekā pašas bezpajumtniecības izmaksas. Jo, kad cilvēki atrodas ārkārtas situācijās, ārkārtas situācijas ir biežākas: Uzbrukumi, ievainojumi, avārijas. Biežāk tiek aicināta iejaukties policija, veselības aprūpe un tiesu sistēma – un tas arī maksā naudu.

Salīdzinājumam, “Mājoklis vispirms” ir lētāks nekā bezpajumtnieku pieņemšana: šobrīd valsts uz vienu bezpajumtnieku gadā tērē par 15 000 eiro mazāk nekā iepriekš.

Turklāt finansiālais ieguvums varētu būt vēl lielāks. Līdzko bezpajumtnieks saņem pastāvīgu izmitināšanu, tiek atbrīvoti ne tikai resursi patversmēm un pakalpojumiem. Turklāt cilvēki, kuri iepriekš bija bezpajumtnieki, ilgtermiņā atkal kļūst par nodokļu maksātājiem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.