Foto – Shutterstock

Viengadīgs krāšņumaugs rozella, no kuras gatavo karkadē tēju. Var audzēt arī pie mums 0

Kā no sēklām izaudzēt rozellu, no kuras gatavo karkadē tēju? MĀRĪTE SMILTENES NOVADĀ

Reklāma
Reklāma
TV24
“Laikam par to nevaru stāstīt, bet…” Rajevs atklāj iepriekš nedzirdētu informāciju par Rinkēviča un Trampa telefonsarunu
“Baidens nolēmis skaisti aiziet no dzīves, paņemot sev līdzi ievērojamu daļu cilvēces.” Medvedevs biedē ar Trešo pasaules karu
7 pārtikas produkti, kurus nevajadzētu bieži ēst. Tie ļoti var kaitēt zarnām
Lasīt citas ziņas

Rozella jeb Sudānas roze (Hibiscus sabdariffa) ir daudzgadīgs puskrūms, ko plaši kultivē Ziemeļāfrikā un Tuvajos Austrumos. No šā auga iegūto karkadē tēju pie mums ieved no Taizemes, Meksikas, Ķīnas un citām silta klimata valstīm. Augs veido stāvu, zarotu, vairāk nekā 1 m augstu stublāju. Lapas ir gaiši zaļas, ziedlapas – gaiši dzeltenas, reizēm rožainas. Ziedi ir ļoti aromātiski, nogatavojušies augļi – skābeni. Uzturā var izmantot visas auga daļas, izņemot saknes. No pektīnvielu saturošajām ziedu kauslapām ražo dzērienus, želejas, mērces, tās plaši izmanto kā pārtikas krāsvielu. Svaigas lapas un jaunie dzinumi ir bagāti ar vitamīniem, tos bieži liek salātos un sautējumos.

Foto – Shutterstock
CITI ŠOBRĪD LASA

Rozellu pie mums var audzēt kā viengadīgu kultūru siltumnīcā vai aizsargātā vietā dārzā, jo augs ir siltumprasīgs, baidās no salnām. Sēklas ir ar cietu apvalku, dīgst labi. Sēj februāra beigās, marta sākumā bagātinātā kūdras substrātā (pH 6,5) podos vai kastītēs. Sēklām uzsijā 3–5 mm biezu smilts kārtiņu, uzliek stiklu un diedzē +18…+20 °C temperatūrā. Sadīgst aptuveni nedēļas laikā. Dīgstus izpiķē atsevišķos podiņos, kad tiem labi attīstījušās pirmās lapas. Rozella ir ļoti audzelīga, taču Latvijas vasaras tai par īsu, tāpēc sēklas mūsu apstākļos neveido.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.