“Vieglais” rasols – pierasta garša, kas neradīs slodzi vēderam 15
Klasisks rasols ir viens no biežāk gatavotajiem svētku ēdieniem, bet parasti tas asociējas ar kaut ko treknu un neveselīgu – šī recepte pierāda, ka rasols, aizstājot dažas sastāvdaļas ar veselīgākām alternatīvām un majonēzes vietā pagatavojot vieglu mērci, var būt gan veselīgs, gan vienkārši pagatavojams, gan tikpat garšīgs, kā ierasts!
Sastāvdaļas
4 vārīti vistu stilbiņi (bez ādas)
2 lieli, ar mizu vārīti kartupeļi
2 vidēji, ar mizu vārīti burkāni
4 vārītās olas
3/4 burciņas konservētu zaļo zirnīšu
4 vidēja lieluma marinēti gurķi
1 mazs sīpols
Mērce
300 g grieķu jogurta
1 ēdamk. Dižonas (vai citu maigu) sinepju
1 ēdamk. citrona sulas
4 ēdamk. rapšu eļļas –
1 ēdamk. sojas mērces
sāls, melnie pipari pēc garšas
Pagatavošana
Lielā bļodā gatavo mērci. Kārtīgi samaisa kopā visas sastāvdaļas, lai iegūtu viendabīgu masu, iegūto mērci pagaršo, un, ja nepieciešams, tai pievieno vēl sinepes vai garšvielas. Gatavas mērces garšai jāatgādina pierastās majonēzes garša.
Vārīto vistas gaļu atdala no kauliem, sagriež smalkos kubiņos. Vistas gaļa rasolā aizvieto pierasto desu, bet vienlaikus padara rasolu veselīgāku. Smalkos kubiņos sagriež arī kartupeļus, burkānus, olas un gurķus. Ļoti smalki sakapā sīpolu (to rasolam var arī nepievienot). Visas sagrieztās sastāvdaļa samaisa, pievieno masai konservētos zaļos zirnīšus, pirms tam nolejot zirnīšiem lieko šķidrumu. Salātus aplej ar sākumā pagatavoto mērci un kārtīgi samaisa.