Kur pazuda hipiji un panki? 5

Tā, iespējams, ir galvenā atšķirība no pagājušā gadsimta beigās un 2000. gadu sākuma. Metāla spēlētāji, baikeri, reperi, goti ar nāves atribūtiem, panki ar gaiļa frizūrām, rastamaņi ar afrikāņu drediem, emo ar pīrsingu degunā un lūpās bija izaicinājums sabiedrībai ielās, nereti ar agresīvām izpausmēm, par to atgādina rakstā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
TESTS. Kamēr daudzi lauza galvu, tikai paši atjautīgākie spēj pamanīt attēlā lāci 10 sekunžu laikā 8
Kokteilis
Nosauktas četras zodiaka zīmes, kuras ir izplatītākās pasaules bīstamāko sērijveida slepkavu vidū
Kokteilis
Jo vairāk, jo labāk! 5 zodiaka zīmes, kurām vajag daudz naudas, lai būtu laimīgas 10
Lasīt citas ziņas

Ja tie nav pilnībā izzuduši, tad – gandrīz pazuduši. Tas, kas bija reperu, metālmākslinieku, gopņiku, skinhedu un ar futbolu saistītu grupu subkultūru karu laikmetā – visticamāk, ir aizgājis pagātnē, tā spriež eksperti. “Pirms 20-30 gadiem klasiskās subkultūras – hipiji, panki, skinhedi un citas – bija zināms cilvēka dzīvesveids, pusaudžiem pirmām kārtām tas bija komunikācijas loks, kas aprobežojās ar subkultūras pārstāvjiem ar diezgan asu dalījumu tajos, kas pieder pie “savējo” loka, un tajos, kas nepieder šim lokam.

“Tas ir, subkultūra galvenokārt bija platforma, kurā cilvēki sazinājās un socializējās,” intervijā BBC Ukraine piebilst subkultūru pētnieks. Tagad pusaudžu sociālās agresivitātes līmenis ir samazinājies. Frizūra, matu krāsa, auskars ausī daudz retāk kļūst par iemeslu konfliktiem, kā tas bija agrāk.

CITI ŠOBRĪD LASA

Mūsdienu subkultūras var vispār neizpausties ārpus virtuālās pasaules, un tām ir maza ietekme uz bērnu un pusaudžu reālo dzīvi. Un tomēr psihologi brīdina, ka pastāv “sarkanās līnijas”. Atkarība var izraisīt garīgus traucējumus, ja netiek ņemti vērā priekšnoteikumi, kas to var veicināt – svarīgs ir bērna aizraušanās ilgums ar vienu vai otru subkultūru.

Izdevums raksta, ja tas turpinās ilgstoši, tad noteikti jākonsultējas ar psihologu. “Zēni un meitenes nobriest atšķirīgi. Pienāk brīdis, kad viņi no lielākām grupām pārvēršas grupās pa diviem, sāk atrast savu pirmo partneri, parādās pirmā simpātija – meitenēm 16, zēniem līdz 18 gadiem. Ja 16-18 gadus veci jaunieši turpina interesēties par augstāk aprakstītajām lietām, tas liecina par atkarību izraisošu uzvedību.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.