Islāma revolūcijas pagrieziena punkts 0

Pēc islāma revolūcijas uzvaras Irānā 1979. gadā un ajatollas Ruholas Homeini vadīto revolucionāru reliģiskā spārna spēku pieauguma Teherāna atcēla visus līgumus ar Izraēlu. Ajatolla Homeini tika vairākkārt kritizējis Izraēlu par palestīniešu teritoriju okupāciju. Teherāna pamazām attīstīja pret Izraēlu vērstu skarbu retoriku ar mērķi iekarot arābu valstu labvēlību vai vismaz šo valstu iedzīvotāju simpātijas. Irānas režīms vēlējās palielināt savu ietekmi.

Reklāma
Reklāma
Duncis mugurā: Ķīna “uzmet” Krieviju, neuzaicinot uz tikšanos par mieru Ukrainā. Lavrovs nikns 69
Kokteilis
FOTO. Aldis Gobzems piedzīvojis smagu uzbrukumu nepilngadīgo bērnu klātbūtnē 49
Kokteilis
20 lietas, kuras mūža nogalē nožēlo visi 28
Lasīt citas ziņas

Kad Izraēla 1982. gadā iejaucās Libānas pilsoņu karā un iebruka valsts dienvidos, Homeini nosūtīja Irānas revolucionāro gvardi uz Beirūtu, lai atbalstītu turienes šiītu kaujiniekus. Līdz mūsdienām tolaik radušos Hezbollah kaujinieku grupējumu uzskata par Teherānas paplašinājumu Libānā, tās skaidro DW.

Irānas pašreizējais reliģiskais līderis ajatolla Ali Hamenei, kuram ir pēdējais vārds visos jautājumos, turpināja šo politiku. Kā norāda izdevums, Hamenei un visa Irānas Islāma Republikas vadība arī atkārtoti apšauba Eiropas ebreju sistemātisko slepkavību vēsturisko realitāti un mēģina pat noliegt holokaustu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai stiprinātu savas pozīcijas pret Izraēlu, bet arī pret Saūda Arābiju, Irāna ne tikai atbalsta Hezbollah Libānā un Hamās Gazā, bet arī iejaucās Sīrijas karā Sīrijas prezidenta Asada pusē, tāpat līdz pat šai dienai atbalsta huti kaujiniekus Jemenā. Šī ēnu kara vadošais arhitekts bija Revolucionārās gvardes ģenerālis Kvasems Soleimani, kurš tika nogalināts ASV bezpilota lidaparāta triecienā 2020. gada sākumā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.