Foto: Shutterstock

Pieļaujamais piesārņojuma līmenis… 0

15. jūnijā skatījos LTV1 pārraidi “Vides fakti”, kurā minēja faktu, ka augļu sulās kaitīgajam mikotoksīnam patolīnam norma ir 10 μg uz kilogramu produkta (μg – mikrograms. – Red. piebilde.).

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti, kurus nevajadzētu bieži ēst. Tie ļoti var kaitēt zarnām
RAKSTA REDAKTORS
“Ārsts atnāk ar kafiju, bez steigas…” Paciente dusmīga, kāpēc “Veselības centrs 4” atļaujas necienīt cilvēku laiku
TV24
“Es neticu šādām sakritībām!” Slaidiņam aizdomas raisa ASV prezidenta Baidena pēkšņie lēmumi par Ukrainu un Trampa klusēšana
Lasīt citas ziņas

Vārds “norma” šajā gadījumā jau nozīmē to, kas drīkstētu būt. Tātad patiesībā runa bija ne par to, kādam attiecīgā kaitīgā savienojuma daudzumam vajadzētu būt, bet gan – kāds tas nedrīkstētu būt. Līdz ar to šajā gadījumā būtu jārunā ne par normu, bet par pieļaujamo daudzumu jeb pieļaujamo līmeni.

Patiesībā jau pārraidē runa bija par patolīna pieļaujamo līmeni, ne par normu. Norma būtu tīrs produkts bez piesārņojuma. Šīs vielas pieļaujamā diennakts deva cilvēkam noteikta 0,4 μg. Tad jau ar dažiem simtiem sulas gramu šī deva būtu pārpildīta ar uzviju.

CITI ŠOBRĪD LASA

Skumīgs ir fakts, ka daudzos gadījumos, runājot gan par vides, gan arī produktu piesārņojumu ar kādām vielām, runā par pieļaujamo normu, kas būtībā ir aplami, bet nerunā par pieļaujamo piesārņojuma līmeni.

Edgars Vimba

Šajā publikācijā paustais ir autora viedoklis, kas var nesakrist ar LA.LV redakcijas redzējumu.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.