Veselīgi un gardi . Ieskatāmies “Takas” virtuvē 0
Radīt brīvu, nepiespiestu atmosfēru, kurā labi justos ikviens, – tāda bija kafejnīcas “Taka” Rīgā, Miera ielā, koncepcija, pirms divarpus gadiem atverot šo uzņēmumu. Te var baudīt ne tikai veģetārus ēdienus un atspirdzinošus dzērienus, bet arī plašu kultūras programmu – izstādes, dzejas lasījumus, lekcijas, koncertus. Ne velti “Taku” dēvē par kultūras kafejnīcu.
Tās īpašniece Agnese Berele stāsta, ka ēdienkartē katru dienu ir trīs vai četri veģetārie ēdieni – uzkodas, salāti, zupas, pamatēdieni un saldie, kurus gatavo pavāri Elīna Marta Martinsone un Uģis Kuģis (attēlā). No ēdienu klāsta “Takas” saimniece noteikti iesaka nogaršot grilēto sieru un šokolādes kūku. Kafejnīca iesaistījusies kustībā “Tiešā pirkšana” (http://www.kadzi.lv), un tas nozīmē, ka dārzeņus un piena produktus saņem no bioloģiskajām zemnieku saimniecībām.
Lapu salāti ar hurmu un piparmētrām
Sastāvdaļas: Salātu maisījums ar rukolu, hurma, ķiršu tomātiņi, svaigas piparmētru lapiņas. Mērcei: olīveļļa, citrons, 1 ēd. k. tumšā cukura sīrupa, 1 tējk. mārrutku, svaigi malti melnie pipari, sāls.
Kā gatavot?
Nomazgātu hurmu sagriež vidēji lielos gabalos, ķiršu tomātiņus – uz pusēm. Salātus un piparmētru lapiņas saplūkā. No olīveļļas, pievienojot viena citrona sulu un rīvētu miziņu, 1 ēd. k. tumšā cukura sīrupa, 1 tējk. mārrutku, šķipsniņu sāls un melnos piparus, pagatavo mērci. Ar to pārlej salātus. Pasniedz ar apgrauzdētu maizi.
Ķirbja un brinzas pīrāgs ar krāsnī ceptiem dārzeņiem
Sastāvdaļas: Smilšu mīklai: 200 g miltu, 150 g sviesta, 1 ola, ūdens, kajēnas pipari. Pildījumam: 300 g riekstu ķirbja, 3 olas, 200 ml saldā krējuma, 1 ēd. k. ķimeņu, 15 g svaigi rīvēta ingvera, 200 g rīvētas brinzas, melnie maltie pipari, sāls.
Kā gatavot?
Sarīvētu sviestu saberž ar miltiem. Pievieno olu, nedaudz kajēnas piparu, samīca. Ja mīkla par sausu, pielej nedaudz ūdens, kārtīgi samīca. Izrullē, ieklāj formā, pārklāj cepampapīru, kā slogu uzber 1,5 – 2 kg sausu pupiņu. Cep cepeškrāsnī 200 grādos 10 – 15 min. Cepampapīru ar pupiņām noņem. Mīklu atdzesē, sabaksta. Virsū klāj mazos kubiņos sagrieztu ķirbi. Pārlej ar sakultām olām, kam pievienots saldais krējums, ķimenes, ingvers, rīvēta brinza, sāls un melnie pipari. 200 grādos cep 30 min. Stienīšos sagrieztas bietes un burkānus apslaka ar olīveļļu, 15 – 20 min. cep 200 grādos. Gatavos dārzeņus pārkaisa ar sāli, pipariem, pārlej ar olīveļļas un sinepju maisījumu, pārkaisa ar sezama vai saulespuķu sēkliņām.
Kuskuss ar spinātiem saldā krējuma mērcē
Sastāvdaļas: (8 porcijām) Kuskuss, selerijas kāti, paprika, garšvielas – karijs, kurkuma. Mērcei: 500 g saldētu spinātu, 200 g saldā krējuma, SIA “Elpa” siers, 1 tējk. koriandra, 1 tējk. ingvera, 80 g Indijas riekstu, 1/3 tējk. garšvielas asfetīdas (nopērkama indiešu veikalos) vai daiviņa ķiploka, čili mērce, kurkuma, kajēnas pipari, sāls.
Kā gatavot?
Vispirms apcep koriandru, ingvera gabaliņus, Indijas riekstus, pievieno garšvielu asfetīdu vai sakapātu ķiploka daiviņu. Liek klāt atkausētus, sagrieztus spinātus, sāli, mazliet čili mērces, kajēnas piparus, kurkumu, mazos gabaliņos sagrieztu sieru. Pielej klāt saldo krējumu, uzvāra. Kuskusam pievieno sīki sakapātu papriku un selerijas kātus, aplej ar karstu ūdeni, patur 5 min. Ceļ galdā kopā ar spinātu mērci.
Siera kūka
Sastāvdaļas: (10 porcijām) 300 g baltās šokolādes, 100 g melnās šokolādes, cepumi (bez olām), Mascarpone siers, 200 g sviesta, 500 g saldā krējuma, cukurs, vaniļas esence, saldētas ogas vai rieksti.
Kā gatavot?
Melno šokolādi ūdens peldē izkausē kopā ar sviestu, balto šokolādi – atsevišķā katliņā. Cepumus sadrupina, samīca ar melnās šokolādes un sviesta masu, ieklāj tortes formā. Mascarpone sieru sajauc ar saldo krējumu un izkausētu balto šokolādi, pēc garšas pievieno cukuru, trīs pilienus vaniļas esences un atkausētas ogas – avenes, brūklenes, mellenes vai citas. Šoreiz kūkai klāt pieliktas avenes. Masu lej pāri cepumu pamatnei. 5 min patur 200 grādus karstā cepeškrāsnī, pēc tam 5 – 6 stundas ledusskapī.