Veselīgi pulveri un konfektes no Latvijas augiem, ogām un dārzeņiem. Saruna ar “Kalnup” dibinātāju Ilvu Kavicku 0
“Ticu savai idejai” – ar šādu moto var sasniegt ļoti daudz! Vēl jo vairāk – ja ideja nāk ar veselīgu un garšīgu piedāvājumu. Mājražotāja Ilva Kavicka ir radošuma balvas “Ideju spogulis 2016” ieguvēja un konkursa “Laukiem būt 2017” uzvarētāja. Kas Ilvas piedāvātajos augu pulveros, pulveru maisījumos un konfektēs ir tik īpašs, ka tos ar prieku bauda ne tikai pati Ilva un viņas ģimene, bet nu jau arī cilvēki visā Latvijā? Uzzināsim!
Spītīgā vēlme nokļūt slimnīcā
Ilvas interese par uzturu ir cieši saistīta ar interesi par medicīnu, kas nāk no bērnības. Ļoti iespējams, pie vainas ir agrā bērnībā lasītā un vēlāk neskaitāmas reizes pārlapotā medicīnas enciklopēdija. “Tā kā biju samērā veselīgs bērns un slimoju reti, pārdzīvoju, ka ne reizi neesmu pabijusi slimnīcā. Tā manā fantāzijā bija kļuvusi par īpašu vietu, kur par katru cenu vajadzēja nokļūt. Pāris reizes pat mēģināju sev piedēvēt dažādas iedomātas kaites un slimības, taču bez panākumiem – vecāki manu simulēšanu ātri “atkoda” un uz slimnīcu neveda. Jāsaka, līdz pat šim brīdim tā arī nav gadījies pabūt slimnīcā, izņemot tās trīs brīnišķīgās reizes Dobeles slimnīcas dzemdību nodaļā, kad pasaulē nāca bērni”, ar smaidu atceras Ilva.
Interese par augiem – uz intuīciju balstīta
“Kad ar ģimeni pārcēlāmies uz dzīvi laukos, man kā pilsētniecei tas nebūt nebija viegli, jo prasīja diezgan lielu plānošanu – veikals vai aptieka nav atrodams turpat aiz stūra. Taču – esot prom no pilsētas pārsātinājuma un nemitīgās steigas, kā arī dzīvojot saskaņā ar dabas ritmu – sāku just un pamanīt līdz šim nezināmas lietas un sakarības. Arvien vairāk zināšanu par augiem nonāca manā rīcībā.”
Ilva Kavicka studējusi ar uzturzinātni pavisam nesaistītu jomu – maģistra diploms iegūts RTU Inženierekonomikas fakultātē. Toties zināšanas par augiem un to labvēlīgo ietekmi uz organismu, kā arī pārtikas produktu ražošanu smeltas dažādos veidos – gan pašmācības ceļā, lasot grāmatas, publikācijas un zinātniskos rakstus, gan apmeklējot kursus un seminārus. Latvijā ir vairāki ekspert, kuru viedoklī Ilva ieklausās: profesori Anatolijs Danilāns un Vija Eniņa, bioloģijas zinātņu doktore Rūta Bērziņa–Bērzīte, fitoterapeits Artūrs Tereško, zāļu sieva Līga Reitere, Dārzkopības institūta vadošā pētniece Dr.sc.ing. Dalija Segliņa un citi.
Mājražotāja stāsta, ka, dzīvojot laukos, pastaigu laikā maz pamazām sāka nogaršot tuvējā apkārtnē pieejamos augus un vākt tējas. “Dažbrīd jutos kā vieda zāļu sieva, jo intuitīvi nojautu, kas konkrētai vainai nepieciešams. Grūti iedomāties vēl ideālāku vietu zaļo kokteiļu cienītājiem, jo dabas piedāvājumā (atkarībā no sezonas) vienmēr ir spēkpilni un jaudīgi produkti, sākot ar koku sulām, dažādiem pumpuriem un asniem, beidzot ar augļiem, ogām, saknēm, lapām un tējām. Ziemā istabās turēju arī kadiķu zarus, vīrusu laikā dažkārt pakvēpināju, lai attīrītu gaisu. Biju pat lasījusi, ka kadiķim, lai tas dotu dziedinošu spēku, pirms zaru nogriešanas jāpalūdz atļauja. Protams, sākumā tikai smīkņāju par šādu pieeju, bet… – nepagāja ne gads, kad jau brīvi runājos ar kadiķi – un tas šķita pavisam normāli.” Vēl pēc laika Ilva ar prieku konstatēja, ka arī aptieka viņas ģimenei vajadzīga vien ārkārtējos gadījumos.
Mājražošanas uzsākšana. Prioritāte – veselībai draudzīgi produkti
Nu jau apritējis gads, kopš uzsākta dažādu augu, ogu un dārzeņu pulveru ražošana. Produkti ar zīmolu “Kalnup” pieejami vairākās Latvijas pilsētās, klientu loks un interese aug. Kā radās ideja kaltēt augus, lai iegūtu pulverus? I. Kavicka skaidro: “Dzīvojot laukos, šķita dabiski pagaršot pirmos pavasara zaļos asnus un pumpurus. Sāku ar nātrēm, jo biju lasījusi par to brīnumainajām spējām atmodināt ķermeni pēc garās ziemas. Tā nu drīz vien blendera krūzē nonāca viss, kas auga tuvākajā apkārtnē – nātres, gārsas, upeņu pumpuri, bērzu un liepu lapiņas, gaiļbikši, virzas, balandas, pienenes. Ja sākumā nepatika intensīvā zaļā garša (katra kokteiļa glāze prasīja iekšēju saņemšanos to iedzert), jau pēc pāris nedēļām, pamanot pozitīvas pārmaiņas pašsajūtā, arī kokteilis iegaršojās un kļuva par neatņemamu brokastu sastāvdaļu.
Tā nu visas vasaras garumā ievācu augus un liku saldētavā ziemai, tomēr tas šķita diezgan neparocīgs uzglabāšanas veids. Domājot loģiski, nonācu pie idejas par pulveriem, kas ir gatavi lietošanai un neprasa specifiskus uzglabāšanas apstākļus. Pārceļoties uz dzīvi pilsētā, radās vēlme pulverus piedāvāt arī citiem. Iegādājos nepieciešamās ražošanas iekārtas un sāku mājražošanu. Uzklausot klientu vēlmes un ieteikumus, sortimentu paplašināju ar vēl vairākiem produktiem – pulveru maisījumiem smūtiju pagatavošanai un gardajām burkānu, kabaču un biešu konfektēm, kas nesatur cukuru”.
Augu kaltēšana ir sens krājumu gatavošanas veids. Darot to pareizi un saudzīgi, tiek atdalīts tikai ūdens un apturēta mikroorganismu darbība. Augi saglabā tiem raksturīgo krāsu, garšu un aromātu. Šobrīd lielākā daļa izejvielu tiek ievākta pašu spēkiem piemājas saimniecībā Auces novadā, un kaltēšana norit temperatūrā līdz 45 grādiem pēc Celsija skalas. Atbilstoši iepakojot (produktu paciņām ir metālisks iekšējais slānis), tiek nodrošināta arī ilgstoša to uzglabāšana nemainīgā kvalitātē. Protams, katrs produkts ir laboratoriski testēts, un ražošanas process ir PVD atzīts.