Septiņi veselīgi produkti ikdienai 0
Kā orientēties veikalu piedāvājumā un atrast veselīgākos risinājumus? Uztura speciāliste un Rimi Gardēde Olga Ļubina sniedz ieteikumus produktu izvēlē.
“Ir pētījumi, kas pierāda trans-taukskābju un piesātināto taukskābju negatīvo ietekmi uz resnās un taisnās zarnas vēža attīstību, savukārt ātro uzkodu, pusfabrikātu, saldināto dzērienu un saldumu lietošana ikdienā provocē liekā svara un aptaukošanas attīstību. Kaut gan pārtikas izvēlei ir neatsverama nozīme veselības saglabāšanā, nereti to aizmirstam, izvēloties iepriekš minētās produktu grupas – pusfabrikātus, našķus un ātrās uzkodas,” skaidro Olga Ļubina.
Sausmaizītes
Laba alternatīva, ja gribat samazināt maizes lietošanu uzturā. Tās noteikti jāizmēģina, jo tās, pirmkārt, nesatur palmu eļļu, pilnīgi vai daļēji hidrogenētus taukus, kā arī sāls daudzums nepārsniedz ikdienā rekomendējamās normas. Vidēji viena sausmaizīte satur 18-22 kcal, bet viena maizes šķēle var saturēt aptuveni 70 kcal. Ieteicams pagatavot sausmaizītes ar lasi, avokado vai gvakamoli (avokado, tomāti, sīpols un kinza), svaigo sieru vai humusu.
Laša fileja bez ādas un asakām
Uzturvielas, kas daudziem Latvijas iedzīvotājiem trūkst, ir omega-3 taukskābes – nepiesātinātās, esenciālās taukskābes, kas piedalās vairāku bioloģisko vielu sintēzē mūsu organismā. Tās pasargā organismu no sirds-asinsvadu, kā arī onkoloģiskām slimībām, mazina iekaisuma reakcijas, kopumā ļoti pozitīvi ietekmējot mūsu ķermeni un garu.
“Ir vairāki pētījumi, kas pierāda, ka pastāv likumsakarība starp samazināto omega-3 taukskābes līmeni organismā un depresiju. Lasis ir īpaši bagātināts gan ar omega-3, gan ar taukos šķīstošiem vitamīniem (A, E, D), satur daudz olbaltumvielu un visas nepieciešamās neaizvietojamās aminoskābes. Iesaku lietot zivi regulāri – divas reizes nedēļā,” stāsta uztura speciāliste.
Vājpiena biezpiens
Bērniem un pieaugušajiem uzturā jāiekļauj biezpiens, lai uzņemtu olbaltumvielas, kalciju un fosforu. Ja lietojam vājpiena produktus, neuzņemsim pārmērīgi daudz piesātinātās taukskābes un liekas kalorijas.
Vājpiena biezpienā ir pat vairāk olbaltumvielas nekā pilnpiena biezpienā. Pilnpiena biezpienā var būt mazāk taukos šķīstošo vitamīnu, bet kalcija un fosfora koncentrācija nav īpaši atkarīga no tauku satura produktos.
Auksti spiesta linsēklu eļļa
Viens no omega-3 taukskābju avotiem ir linsēklu eļļa. Šo produktu obligāti jāiekļauj uzturā cilvēkiem, kuri dažādu iemeslu dēļ nevar vai negrib lietot zivis vai zivju eļļu. Jāizvēlas tikai auksta spieduma linsēklu eļļa, lai pēc iespējas vairāk un labāk tajā saglabātos neaizvietojamās omega-3 taukskābes.
Brūnais pilngraudu bulgurs
“Biju patīkami pārsteigta, kad, pētot plauktus ar graudaugiem, ieraudzīju pilngraudu bulguru, kas tiek gatavots no pilngraudu kviešiem. Bulguram piemīt patīkama, viegla riekstu piegarša, tā uzturvērtība ir līdzīga pilngraudu makaronu izstrādājumiem. Bulgura sastāvā ir dzelzs, magnijs un fosfors,
bet galvenais bulgura pluss ir zems glikēmiskais indekss. Vērts atcerēties, ka bulgurs ir kviešu izstrādājums, tāpēc tas satur glutēnu, un celiakijas pacienti to savā ēdienkartē iekļaut nedrīkst,” norāda Olga Ļubina.
Pilngraudu auzu pārslas
Klasiskas, pārbaudītas vērtības – auzu pārslas ne tikai satur daudz šķiedrvielu, bet arī ir samērā labs olbaltumvielu avots – 10 g olbaltumvielu uz 100 g produkta. Pilngraudu auzām ir augsta šķiedrvielu koncentrācija, turklāt auzas satur beta-glikānus – šķiedrvielas, kas ļoti labvēlīgi ietekmē gan glikozes, gan holesterīna vielmaiņu, mazinot un kavējot šo vielu uzsūkšanos mūsu gremošanas traktā.
Auzu dzēriens bez piedevām
Auzu dzērieni ir lieliska izvēle, jo tie nav saldināti, nesatur stabilizētājus, aromatizētājus vai citas piedevas. Tikai ūdens, auzas un sāls – perfekta alternatīva govs pienam, ja dažādu apsvērumu dēļ nevarat vai negribat to lietot uzturā. Auzu dzērienu var pievienot putrām, mērcēm, gatavojot saldos ēdienus, pie kafijas vai dzert tā pat vien.
Rimi ir izveidojis kustību Labākai dzīvei. Tajā apvienoti produkti, kuru sastāvā ir mazāk vai labāki tauki, mazāk cukura un sāls, tiem ir ierobežots daudzums pārtikas piedevu un e-vielu, izmantoti tikai dabīgi aromatizētāji, tajos ir vairāk šķiedrvielu un nav ĢMO.