Ēd garšīgi un veselīgi: vienas dienas ēdienkartes paraugs 4
Avots: Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
“Kurus pārtikas produktus izmantot ēdienu gatavošanai, lai maltītes būtu veselīgas?” – Jautā Inta K.
Jāievēro dienas ritms
“Ēdot uzņemam dzīvības procesiem nepieciešamo enerģiju, taču uzturam un ēšanas paradumiem ir arī liela loma psiholoģiskās labsajūtas nodrošināšanai. Ēdiens mazina stresu un trauksmi, uzlabo garastāvokli,” skaidro uztura speciāliste Nelda Karpenska-Allaža.
Kad esam darbā, parasti ir tikai viena ēdienreize – pusdienas, taču, strādājot attālināti, ledusskapis ir turpat blakus, tāpēc biežāk virinām tā durvis. Ar uzturu kompensējam trauksmi un uzlabojam garastāvokli. “Tas nav izsalkums, kas mudina meklēt kaut ko ēdamu,” norāda uztura speciāliste. “Lai mazinātu vēlmi bieži ieskatīties ledusskapī, svarīgi ievērot noteiktu diennakts ritmu un ēšanas režīmu. Ļoti svarīga loma ir kvalitatīvam miegam, turklāt jāguļ naktī (vismaz 7–8 stundas!), bet dienā jābūt aktīvam. Ja ir liela vēlēšanās, kādas 20 minūtes var veltīt diendusai.”
Uztura speciāliste galveno dienas maltīti iesaka ieturēt līdz trijiem dienā, vakariņas ēst vismaz 2,5 stundas pirms došanās pie miera un noteikti atturēties no ēšanas naktī.