Veselīgas pusdienas ar sieriem no Latgales 0
Siers un biezpiens ir bagāti ar olbaltumvielām un kalciju, un šie produkti ir unikāli arī tāpēc, ka ēdienos nezaudē savu uzturvērtību, sader un labi garšo ar jebkuru citu produktu. Bet saderība un garšas buķete jāatrod un jāizveido. Restorāna “Desiderata” šefpavārs Māris Astičs iesaka četras jaunas receptes veselīgām ģimenes pusdienām.
“Ēdienā satiekas dažādi produkti, un es ļoti bieži izvēlos sierus. Tā kā mana dzimtā puse ir Dviete, interese vienmēr ir par Latgalē ražotiem piena produktiem. Esmu atklājis, ka Tējas siers un Kūpinātais tējas siers, kā arī jaunais Latgales siers ir garšīgi zupās, salātos un cepti, bet biezpiena sieriņi “Gardumiņš” var būt brīnišķīga desertu sastāvdaļa,” stāsta Māris Astičs.
Tējas siera karstmaize ar olīvām un tomātiem
Sastāvdaļas:
400 g Tējas siera, baltmaizes šķēles, 2 tējkarotes Pesto mērces, salātu lapas (kressalāti, rukola), 2 tomāti, 100 g olīvu, sāls, pipari, olīveļļa.
Kā gatavot?
Baltmaizes šķēles pārsmērē ar eļļu, apgrauzdē, virsū liek Tējas siera šķēles. Pārsmērē ar olīveļļu, cep cepeškrāsnī, kamēr siers sāk viegli kust. Uzlej Pesto mērci. Virsū kārto apceptu tomātiņu šķēles, olīvas, saplucinātas salātu lapiņas.
Ķirbja un Kūpināta tējas siera krēmzupa
Sastāvdaļas:
300 g Kūpināta tējas siera, vidēji liels ķirbis, 4 burkāni, 2 sīpoli, ķiploka daiviņas, garšaugi (timiāns, rozmarīns, pētersīlis), 600 g piena un saldā krējuma (1:1), sāls, pipari, muskatrieksts, kressalātu lapiņas, sviests.
Kā gatavot?
Burkānus sautē ar sīpoliem, pievieno ūdeni, uzvāra. Ķirbi sagriež kubiņos un kopā ar ķiploku, timiānu sviestā cepeškrāsnī izcep. Pievieno sautējumam, uzvāra. Nogaršo, vai pietiek sāls un piparu. Pievieno sagrieztu sieru, uzvārītu pienu un krējumu. Visu sablenderē. Lej šķīvjos. Arī zupā var ielikt kubiņos sagrieztu Kūpinātu tējas sieru, rotā ar kressalātu lapiņām.
Latgales siera groziņpīrāgs ar sēnēm un spinātiem
Sastāvdaļas:
Smilšu mīklas groziņš, 300 g Latgales siera, 400 g sēņu (austersēnes, šampinjoni vai baravikas), 2 ķiploka daiviņas, 30 g sviesta, timiāna zariņš, sojas mērce (pēc garšas), 80 g spinātu, muskatrieksts, 1 ola, 200 g saldā krējuma, Pesto mērce, sāls, pipari (pēc garšas).
Kā gatavot?
Izcep smilšu mīklas groziņu. Iekšā pilda viegli apceptus spinātus, kam pievienots muskatrieksts. Virsū liek ar ķiploku un timiānu saceptas sēnes.
Virs tām kārto šķēlēs sagrieztu sieru un tomātus, uzber sāli un piparus, uzlej Pesto mērci. Visbeidzot pārlej ar olas un saldā krējuma masu. Groziņpīrāgu cep zeltaini brūnu 175 grādos 10 – 20 minūtes.
Biezpiena sieriņu “Gardumiņš” un pīlādžu deserts
Sastāvdaļas:
3 biezpiena sieriņi “Gardumiņš”, 400 g saldā krējuma, 20 g cukura, 4 olu dzeltenumi, 150 g baltās šokolādes, 12 g želatīna.
Želejai: 200 g pīlādžu sulas, 20 g cukura, 16 g želatīna.
Kā gatavot?
Puto olu dzeltenumus ar cukuru un tiem pievieno 200 g uzkarsēta saldā krējuma. Šo masu uzlej gabaliņos salauztai baltajai šokolādei. Šokolāde izkūst, tad visu masu izlej caur sietu, pievieno uzbriedinātu izkausētu želatīnu. Iemaisa biezpiena sieriņus un 200 g saputota saldā krējuma.
Gatavo želeju: pīlādžu sulu uzsilda ar cukuru un pievieno uzbriedinātu izkausētu želatīnu. Pārklāj desertu. Var ēst ar ogām.