Foto – Shutterstock

Veselīgāks – mājās gatavots cepetis 1

Ziemassvētku galds nav iedomājams bez svētku cepeša. Veikalu piedāvājumā jau šobrīd ir plašs cepešu piedāvājums. Vai izvēlēties kādu no tiem vai labāk tomēr nopirkt gaļu un cepeti gatavot mājās?

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Medicīnas sabiedrības ARS uztura speciāliste, uztura zinātnes maģistre ANNA NIKOLAJEVA:

– Neiesaku svētku vai ikdienas galdam izvēlēties gaļas pārstrādes uzņēmumos vai veikalu gaļas cehos gatavotos cepešus, jo pircējs līdz galam nevar zināt, kas šiem produktiem ir pievienots un ko viņš ceļ galdā sev un tuviniekiem, it īpaši svarīgi tas ir attiecībā uz bērniem. Iepriekš sagatavotajiem cepešiem var būt pievienots daudz sāls, cukura un citas e-vielas. Sāls un cukurs īpaši var kaitēt tiem ļaudīm, kas sirgst ar hipertensiju, sirds slimībām un citām kaitēm. Sāls ir visplašāk lietotā e-viela. Lietojot to pārmērīgi daudz, organismā tiek aizturēts ūdens, ka arī paaugstinās asinsspiediens. Statistiskie dati liecina, ka daudzi Latvijas iedzīvotāji slimo ar hipertensiju un sirds slimībām. Ja ļaudis samazinātu sāls patēriņu, ko daļēji var panākt, nelietojot gaļas pārstrādes uzņēmumos un veikalu gaļas cehos gatavotus produktus, bet cepot un vārot mājās, saslimstība ar sirds vaskulārajām slimībām samazinātos.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pārējās e-vielas, ko mēdz pievienot produktiem, lai tos varētu ilgāk uzglabāt, mūsu valstī ir atļautas. Tie var negatīvi ietekmēt veselību – visbiežāk radīt alerģiskas reakcijas – tikai tad, ja tos lieto lielos daudzumos. Uzņēmumi, gatavojot produktus, pievieno atļautās e-vielu devas.

Vēl viens svarīgs moments – veikalā nopērkamie cepeši var būt ilgi stāvējuši un ne pirmā svaiguma. Iegādājoties šādu produktu, kaitējam savam organismam.

Savu ģimeni esmu pieradinājusi uzturā lietot tikai cepeškrāsnī sutinātu maltīti. Lai ēdiens vienmēr būtu svaigs, to gatavojam tikai vienai dienai. Cepeškrāsnī gatavojam gan zivi, gan liellopa, jēra un cūkas gaļu kopā ar dažādiem dārzeņiem. Kādu gaļu izvēlēties, atkarīgs no tā, kāda labāk garšo. Ļoti garšīgi var pagatavot ne tikai gaļu, bet arī zivi. Ziemassvētku vai Jaunā gadā svētku galdā vienmēr ceļam cepeškrāsnī folijā ceptu karpu. Katram ģimenes loceklim ir jāapēd kaut mazs gabaliņš šīs zivs. Šo tradīciju ievērojam, jo pastāv ticējums, ka tad nākamajā gadā visiem būs laba veselība. Svētku galdā mēdzam pasniegt arī cepeškrāsnī ceptu pīli ar žāvētiem augļiem. Ēdienkartē vienmēr iekļaujam dārzeņu salātus, valriekstus un daudz augļu. Gatavojot jebkuru cepeti, sāli, piparus un zaļumus, piemēram, pētersīļus, rozmarīnu un baziliku, pievienojam pavisam maz, lai sajustu produkta īsto garšu.

KUR IEGĀDĀTIES?

Gan lielveikalā “Sky&More”, gan “Rimi” jau novembra beigās cepešu piedāvājums ir plašs. “Sky&More” dabūjami deviņu veidu cepeši – cūkgaļas kakla karbonādes cepetis ar augļiem (8,95 eiro/kg), cūkas karbonādes cepetis (10,80), svētku cepetis (9,80), mazais šķiņķa cepetis (8,65), cepetis ar zaļumiem (11,50), marinēts jēra šķiņķis (25), pīles krūtiņas cepetis (29,99, Francija), pīļu fileja ar asajiem pipariem (25,89, Francija), marinēta tītara fileja (18,89). “Rimi” nopērkami trīspadsmit veidu cepeši – cūkgaļas cepetis ķiploku marinādē (6,69 eiro/kg), kakla karbonādes cepetis sinepju marinādē (5,99), kakla karbonādes cepetis ar plūmēm un aprikozēm (6,99), cūkas cepetis “Savējiem” (5,69), Ziemassvētku cepetis (5,99), cāļa cepetis (4,59), “Ķekavas” cāļa cepetis (4,99), “Ķekavas” cāļa cepetis zaļumu marinādē pēc Sirmā un Dreibanta receptes (5,95), cālis tabaka (4,14, gatavots “Rimi” ), cāļa cepetis (4,59, gatavots “Rimi”), tītara šķiņķa cepetis ar sieru (8,49, gatavots “Rimi”), tītara šķiņķa cepetis ar dzērvenēm un aprikozēm (8,49, gatavots “Rimi”).

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.