Pirms lietošanas skuju-ūdens-skābās sulas trauku nostādina vismaz vienu nakti, vislabāk – 24 stundas.
Pirms lietošanas skuju-ūdens-skābās sulas trauku nostādina vismaz vienu nakti, vislabāk – 24 stundas.
Foto: Inita Šteinberga

Sauja skuju veselības uzlabošanai. Kā pašam mājās pagatavot skuju eliksīru? Iesaka Vija Eniņa 2

Inita Šteinberga, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

Dodoties dabā, der atnest kādu sauju skuju arī savas veselības uzlabošanai, ne tikai mājas dekoram, iesaka farmācijas doktore Vija Eniņa.

Kā dabiski vitamīnu avoti nav smādējami ne pagraba krājumi, ne apelsīni un citi veikalos pērkamie svaigie našķi, taču var pamēģināt arī ko neparastāku iz dabas.

Gatavojam dzērienu

CITI ŠOBRĪD LASA

Vislabākās veselības dzērienu gatavošanai ir egļu un kadiķu skujas. Arī priede nav slikta, taču tajā tik vērtīgās askorbīnskābes ir mazāk.

Zariem atrauj svaigos un sulīgos sāndzinumus. Skujas dzēriena gatavošanai sasmalcina. Var sakapāt ar nazi vai sagriezt ar šķērēm. Dažkārt iesaka samalt gaļas mašīnā, taču rezultāts nav tik labs, jo no skujām iznāk tāda kā pļura. Labumu no skujām varēs izvilkt arī tad, ja tās būs sagrieztas gabaliņos.

Sakapātās skujas liek emaljētā vai stikla traukā un aplej ar ūdeni. Var gan ar aukstu, gan ar karstu. Lai dzereklī saglabātos askorbīnskābe, gatavošanas sākumā masai traukā pievieno kādu skābu sulu. Piemēram, piespiež citrona vai pielej dzērveņu sulu. Askorbīnskābes noturēšanai derēs jebkura skāba vide. Var piešaut pat skābu kāpostu sulu.

Tad dzēriens iegūs pavisam izteiksmīgu garšu un efektīvu iedarbību. Lietojams, piemēram, pēcsvētku rītā.

Skuju-ūdens-skābās sulas trauku nostādina vismaz vienu nakti. Tad šķidrumu no skujām nokāš, un dzēriens ir gatavs lietošanai. Dzer pa glāzei dienā. Var izdzert visu uzreiz, var malkot lēnām visas dienas garumā. Taču tam nav tādas nozīmes – katrs iedzer, cik un kā spēj. Arī sastāvdaļu attiecībām nav tik lielas nozīmes – sev tīkamāko proporciju nosaka eksperimenta veidā.
Piemēram, uz sauju skuju uzlej litru ūdens. Protams, arī ar skuju lietošanu nevajag pārspīlēt. Padzer kādu laiciņu un tad, kad apnīk, pārtrauc lietošanu. Var atkārtot atkal pavasara pusē, jo tad vit­amīnu krājumi organismā būs vairāk izsīkuši, arī saknēm pagrabā vērtība mazinājusies, taču skujkoki mežā allaž ir formā.

Pirms malkot skuju dzērienu, jārēķinās, ka garša nebūs īpaši garda. Tam piemīt skujām raksturīgā piegarša – mazliet pēc sveķiem un meža. Lai dziru padarītu baudāmāku, var pievienot medu. Derēs arī cidoniju, plūškoka, mežrozīšu sīrupi vai smiltsērkšķu sula u. c.

Ja pašam netīk ķēpāties, vērtīgu dzērienu no skujām “Ho-Fi” gatavo arī vietējie ražotāji. Nopērkams arī aptiekās.

Reklāma
Reklāma

Tautas medicīnā skujas izmanto klepus, bronhītu, plaušu iekaisumu gadījumos. Ar svaigu skuju uzlējumu var ārstēt arī artrītu, ņemot skuju vannas. Jau skuju smaržai vien piemīt īpašība uzlabot arī garastāvokli, relaksēt.

Maļam miltos

No skujām var gatavot arī vērtīgu vitamīnu pulveri. Šim nolūkam skujas izkaltē un pēc tam saberž. Pulveris iznāks mazliet šķiedrains, tajā būs pa kādai pūkai, tādēļ lielākās frakcijas izlasa vai izsijā. Pulveri pa karotītei var pievienot gan zaļajiem kokteiļiem, gan brokastu putrām, neparastas garšas tonim salātiem. Pulvera lietojumā var ļauties eksperimentiem.

Publikācija sagatavota ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālo atbalstu

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.