Tik garšīgs, ka mēli var norīt! Brūkleņu ievārījums ar rudens augļiem 12
Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Brūklenes satur C vitamīnu (ap 15 mg 100 gramos), pektīnvielas, mangānu, kāliju, miecvielas, benzoskābi, kas neļauj attīstīties rauga sēnītēm. Brūklenes ir bagātas ar organiskajām skābēm un minerālsāļiem. Brūklenes ir septembra princeses, tomēr šogad ne visos mežos. Suntažos nekā, bet Jaunjelgavā pie Aklā purva pastaigu takas kā sarkanas krelles, Mazirbē tik paēšanai varot salasīt. Bet, ja brūkleņu nav daudz, tad ievārījumam pievieno citus rudens augļus.
Brūkleņu, ābolu, plūmju, bumbieru ievārījums
Sastāvdaļas:
• 2 kg brūkleņu
• 600 g ābolu
• 600 g plūmju
• 400 g bumbieru
• 1,2 kg cukura
Gatavošana:
Pārlasītas brūklenes pārlej ar aukstu ūdeni un 2–3 stundas atstāj, lai mazinātos rūgtums. Ogas uz sieta nosusina, liek katlā un vāra, līdz tās nedaudz pašķīdušas. Tad tām pievieno cukuru, nomizotus, šķēlēs sagrieztus bumbierus un turpina vārīt. Pēc 10 minūtēm masai pievieno šķēlēs sagrieztus ābolus, vēl pēc 10 minūtēm – plūmes, kurām izņemti kauliņi. Visu vāra uz lēnas uguns, kamēr augļi iecukurojušies un kļūst caurspīdīgi. Ievārījumu pilda burkās, aizvāko.
Brūklenes var saglabāt:
• Saberot burciņā, pārlejot ar ūdeni un glabājot ledusskapī,
• Saberot burciņā (bez ūdens) un glabājot istabas temperatūrā (pēc burciņas atvēršanas uzreiz jāizlieto visas ogas, citādi tās sabojāsies),
• Sablendētām brūklenēm pievieno cukuru (1:1), liek ledusskapī vai saldētavā.