Foto – Aija Geida

Veselīgā prosas putra ar ķirbi un kāli 0

Sastāvdaļas (4 porcijas)
• 200 g prosas
• ½ kāļa
• 50 g ķirbja
• 650 ml ūdens
• 4 ēdamkarotes neitrālas augu eļļas
• ¼ tējkarotes maltu melno piparu
• ⅓ tējkarotes malta koriandra
• ½ tējkarotes ķimeņu vai kumīna
• šķipsniņa kurkumas
• ½–1 tējkarote sāls

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

Pagatavošana.
Kāli un ķirbi notīra un rupji sarīvē. (Kāli ieteicams pagaršot, vai nav rūgts, jo tāds var sabojāt putras garšu.) Katlā ar biezu apakšu ielej eļļu, pieber dārzeņus, garšvielas un mazliet apcep. Pievieno vairākkārt noskalotu prosu un vēl nedaudz apcep. Pielej vārošu ūdeni un vāra piecas minūtes. Pieber sāli, apmaisa, uzliek vāku un pusstundu sautē. Putru pasniedz ar salātiem.

PADOMI
• Lai putra nebūtu rūgta un sīva, jāskatās, vai prosai nav beidzies derīguma termiņš. Ilgstoši uzglabājot, tās sastāvā esošās taukskābes rada rūgtu garšu. Ja prosa tomēr ir mazliet rūgta, nevēlamo garšu var neitralizēt, graudus piecas minūtes pamērcējot karstā pienā. Pēc tam pienu nolej un gatavo kā parasti.

CITI ŠOBRĪD LASA

• Ja prosu pirms gatavošanas rūpīgi noskalo, 4–5 reizes nomainot ūdeni, tas ievērojami uzlabo putras garšu, turklāt tā ir irdena.

• Dzeltenās pērlītes ieteicams mazliet apcept sviestā vai vīnogu kauliņu eļļā – tas uzlabo garšu un padara ēdienu irdenu.

• Vārot prosas un ūdens attiecība ir 1 : 3 – tad putra nebūs šķidra un ķepīga. Gatavojot prosa palielinās apjomā aptuveni 3,5 reizes.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.