Veselības ministrija sola uzlabot ēdināšanas kvalitāti skolās 2
Pēc medijos izskanējušās informācijas, ka skolēni izglītības iestādēs pusdienās saņem nekvalitatīvu ēdienu, veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) sola uzlabot ēdināšanas kvalitāti skolās, informē Veselības ministrijā (VM).
“Situācija, kad bērniem skolā tiek pasniegts nekvalitatīvs un no bojātiem produktiem gatavots ēdiens, ir nepieļaujama, un tas prasa steidzamu risinājumu,” uzsver ministrs, norādot, ka tādēļ VM izstrādās priekšlikumu, kas ļaus būtiski uzlabot piedāvāto produktu kvalitāti.
Ministrija rosinās Ministru kabineta noteikumos definēt, ka no skolēna ēdināšanai atvēlētajiem 1,42 eiro ne mazāk kā 85% ir izlietojami tieši pusdienu pagatavošanai nepieciešamo produktu iegādei.
“Vienlaikus aicinu skolu un pašvaldību vadību sekot līdzi izglītības iestāžu ēdinātāju gatavotās un piegādātās produkcijas kvalitātei un ziņot atbildīgajām institūcijām problēmu gadījumā. Arī visaugstākās prasības normatīvos nebūs garantija kvalitatīvam ēdienam bērniem, ja atbildīgās personas nebūs ieinteresētas šīs prasības ievērot,” norāda veselības ministrs.
Belēvičs uzsver, ka mērķis ir panākt, lai katrs skolēns vismaz reizi dienā saņem siltu, no dabīgiem produktiem gatavotu, kvalitatīvu un sabalansētu maltīti izglītības iestādē, un kompromisi kvalitātes ziņā nav pieļaujami.
Jau ziņots, ka saskaņā ar Latvijas Televīzijas raidījuma “De facto” vēstīto lietuviešu uzņēmums “Kretingos maistas”, kas ēdina bērnus 24 Latvijas izglītības iestādēs, pusdienu maltītes gatavojis no bojātiem dārzeņiem, izmantojis garšvielas, kas satur sāli un garšas pastiprinātājus, kā arī gaļas ēdienu gatavošanai izmantojis galvenokārt saldētu vistas gaļu.