11 veselībai vērtīgas tējas, kuras iesaka vākt profesore Eniņa 2
Meža zemenes
Zemenīšu sārtums un gaileņu slēptuves. Saulainās pļaviņās un mežmalās jau sārtojas meža zemenītes. Farmācijas doktore Vija Eniņa stāsta, ka meža zemenes veicina asinsradi. Ja ir mazasinība vai samērā zems hemoglobīna līmenis, jāēd meža zemeņu ogas un jādzer tēja. Tējai var vākt un kaltēt visu augu – lapas un ogas ar kātiņiem. Meža zemeņu lapu tējai ir daudzveidīga iedarbība. Tā ļoti labi regulē vielmaiņu un palīdz, ja uz ādas parādās pumpas, bet iemeslu nevar atrast. To var dzert kā ikdienas tēju. Jā grib izteiktāku garšu, var pielikt mārsilu vai kādu upeņu lapiņu.
Jūnija otrajā pusē mežos parādās pirmās gailenes. Tās savas augšanas vietas nemaina, tādēļ zinātāji jaunās gailenītes atrod, pamanot zem sūnām un ķērpjiem. Vija Eniņa zina teikt, ka gailenes ir ne tikai vērtīgas uzturvielu ziņā, bet arī veselīgas. Zinātnieki izpētījuši, ka gailenes un citas sēnes satur vērtīgas vielas – betaglikānus, kas palīdz izvairīties no ļaundabīgajiem audzējiem. Visvairāk betaglikānu atrasts dārgajās šitakē sēnēs, taču šādi dati, iespējams, ir tādēļ, ka tās visvairāk pētītas. Betaglikānus satur arī citas sēnes, piemēram, bērzlapes un alksnenes. Secinājums – lai būtu vesels, sēnes jāēd regulāri!