Veselība uz palodzes. Jādiedzē! 0
Diedzēšana ir vienīgais veids, kā no graudaugiem iegūt C vitamīnu!
Uz palodzes var diedzēt sīpollokus, graudus, sēkliņas, pupiņas. Diedzējumus ēd ar biezpienu, liek salātos, zupās, uz sviestmaizēm. Diedzēto graudu uzturvielas var viegli sagremot, tie ir vitamīnu un minerālvielu avots. Pašu diedzēti asni ir arī lētāki nekā veikalā pirktie.
Nebūt nav nepieciešami speciāli trauki. Lokus var izaudzēt, nogriežot sīpolu galviņai virspusi, tos satupinot nelielā ūdens daudzumā un atstājot gaišā un siltā vietā. Dažādas sēkliņas, arī pupas un graudus iespējams izdiedzēt uz vairākkārt salocītas mitras, tīras marlītes. Nevajag to turēt slapju, jo tad sēkliņas var sapūt. Protams, svarīgi ir trauciņu novietot gaišā vietā, bet tiešā saulē un uz radiatoriem nav nepieciešams. Pēc pāris dienām uz sēkliņām jau būs mazi zaļu lapiņu aizmetņi, bet marles otrā pusē būs izdzīta balta saknīte. Diedzējumi ir ēdami, kad asniņš ir tikpat garš kā pati sēkla. Taču diedzēšanas laikā droši var pagaršot dīgstus jebkurā stadijā – tie jāēd tad, kad šķiet visgaršīgākie.
Diedzēt var lucernas, redīsu, kressalātu, bazilika, rukolas, sinepju, āboliņa un saulespuķu sēklas, lēcas, Ķīnas un adzuki pupiņas, turku zirņus u.c. Katrai sēkliņai ir cita un ļoti labi jūtama garša. Neapēstos asniņus ledusskapī var glabāt aptuveni nedēļu.
Ja pirmoreiz neizdodas ne izdiedzēt, ne īsti garšo, var izvēlēties citu šķirni.
! Ēšanai der nekodinātas sēkliņas – tās, kas paredzētas diedzēšanai. Kur nopirkt? Ekoveikalos un lielveikalos. Tur var iegādāties arī speciālus trauciņus diedzēšanai.