Vēsajā laikā sasildīs pašu gatavotie cepelīni 9
Autors: Anna Skariņa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Cepelīni ir Lietuvas nacionālais ēdiens, kurš ir viegli pagatavojams, neprasīs liekus tēriņus, bet garšos visiem.
Sastāvdaļas
20 vidēja lieluma kartupeļi
300 g maltas cūkgaļas
3 lieli sīpoli
100 g speķa
100 g skābā krējuma
Sāls, lauru lapas un garšvielas
Pagatavošana
1. Piecus kartupeļus izvāra ar visu mizu, tad tos sarīvē uz ļoti smalkas rīves. Pārējos 15 kartupeļus arī sarīvē ļoti smalki vai nu virtuves kombainā, vai ar rīvi. Izspiež sulu. Šim nolūkam var izmantot marli vai smalku sietu.
2. Sajauc vārītos un zaļos kartupeļus viendabīgā masā. Pievieno sāli un garšvielas.
3. Sīpolus sagriež kubiciņos un apcep augu eļļā. 1/3 daļu pievieno cūkgaļai, pārējos apcep kopā ar sīki sagrieztu speķi.
4. No kartupeļu mīklas veido iegarenas sagataves, vidū liek malto gaļu, tad ar rokām veido cepelīna formu.
5. Katlā lej 3 litrus ūdens, pievieno sāli, lauru lapas un uzvāra. Uz lēnas uguns vāra cepelīnus aptuveni 30 minūtes, ik pa brīdim apmaisot.
6. Pasniedz, aplietus ar krējumu un speķi, kas iepriekš sacepts kopā ar sīpoliem.